5 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA HRANOLKY
- 500 g bulvového celeru
- 2 střední červené řepy (2× cca 180 g)
- 4 střední mrkve (4× cca 80 g)
- 2 lžíce řepkového oleje
- Sůl
SUROVINY NA DIP
- 250 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce čerstvé pažitky (nakrájené najemno)
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA BURGER
- 400 g mletého hovězího masa (8–12 % tuku)
- 5 hamburgerových bulek (můžete použít také celozrnné)
- 1 velká mrkev (cca 100 g)
- 1 větší žlutá cibule (cca 140 g)
- 2 stroužky česneku
- 5 listů ledového salátu
- 2 středně velká masitá rajčata (nakrájená na 2× 5 plátků)
- 2 lžíce řepkového oleje
- Sůl
- Pepř
MOHLO BY SE HODIT
- Pomůcky na vaření
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve předehřejte troubu na 200 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
- 2Zeleninu na hranolky očistěte, zbavte slupky a nakrájejte do tvaru hranolků. Dejte na plech, přidejte olej a osolte. Promíchejte a pečte 40–50 minut při 195–200 °C.
- 3Mezitím si v menší misce připravte dip: Jogurt smíchejte s hořčicí a pažitkou. Dochuťte solí a pepřem, zamíchejte a dejte odležet do lednice.
- 4Jakmile bude zelenina v půli pečení, připravte si maso: Do větší mísy nastrouhejte mrkev, najemno nakrájejte cibuli a propasírujte česnek. Přidejte mleté maso a dochuťte solí a pepřem. Směs promíchejte a vytvarujte 5 stejně velkých burgerů (v průměru o cca 1 cm větší, než jsou bulky).
- 5Následně ve větší pánvi na silném plameni rozpalte olej (cca 1 minutu). Jakmile bude olej rozehřátý, dejte na pánev burgery a opékejte 2–3 minuty* z každé strany na středním až silném plameni. Hotové maso sundejte z plamene a nechte 1–2 minuty odležet.
- 6Mezitím rozkrojte bulky a obě poloviny potřete dresinkem. Na spodní část každé bulky dejte salát, 2 plátky rajčete a odležený burger. Přiklopte vrchní stranou housky a podávejte s hranolky a extra dresinkem.
- 7*Doba na pánvi závisí na tloušťce masa a ta se odvíjí od průměru housky – je proto možné, že maso bude hotové dříve nebo bude na pánvi potřebovat delší dobu.
TIP
- 1Super tip na zdravější variantu hranolků. Pokud nevyhovují zeleninové (i když je hodně doporučujeme), vraťte se ke klasickým bramborovým – ale připraveným tímto způsobem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová