4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 ml sójové alternativy smetany
- 180 g cibule
- 400 g očištěné mrkve
- 400 g očištěného celeru
- 120 g očištěné petržele
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- 6 ks kuliček černého pepře
- 6 ks kuliček nového koření
- 2 ks hřebíčku
- 3 ks bobkového listu
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžičky soli
- ½ citrónu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli si nakrájejte nadrobno a dozlatova ji orestujte na mírném ohni a 2 lžíce oleje. Trvá to asi 5-10 minut.
- 2Mezitím si očistěte mrkev, petržel a celer. Nakrájejte je na menší kostičky a přidejte do hrnce k cibulce, dokud je zlatavá. Zeleninu společně zarestujte, dokud nechytí správnou barvu. Následně přidejte 2 lžíce cukru a dobře míchejte, dokud cukr nezkaramelizuje. Přidejte ocet a znovu míchejte, dokud se přebytečná tekutina nevypaří.
- 3Všechno zalejte zeleninovým vývarem. Přidejte koření, bobkový list a sůl. Nové koření, kuličky pepře a hřebíček můžete svázat do váčku, abyste je poté nemuseli v hotové omáčce pracně hledat.
- 4Zeleninu s kořením vařte až do jejího úplného změknutí, asi hodinu na mírném plameni. Následně ji můžete buď rozmixovat tyčovým mixérem, nebo propasírovat. Před mixováním nezapomeňte vyndat ven koření.
- 5Ve finále přidejte šťávu z poloviny citrónu, rostlinnou alternativu smetany a případně sůl. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou. Pokud je příliš řídká, zahustěte moukou a provařte alespoň 3 minuty.