Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA BIFTEK

  • 4 steaky z hovězí svíčkové, každý o váze 200 g
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 20 g másla
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 300 ml suchého bílého vína
  • 230 g demi-glace
  • 40 g vychlazeného másla
  • 100 ml smetany (min. 30%)
  • 2 lžíce koňaku
  • 2  lžíce naloženého zeleného pepře
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA BIFTEK

  • 1Maso necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu. Poté ho ze všech stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Do velkého talíře nalijeme 2 lžíce oleje a maso v něm pečlivě obalíme ze všech stran.
  • 2Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 3Na středním ohni rozpálíme pánev. Jakmile se z ní začne kouřit, vlijeme do ní 1 lžíci oleje a krouživým pohybem pánve ho rozprostřeme po celém dnu.
  • 4Vložíme do pánve maso nejprve řeznou stranou tak, aby se jednotlivé steaky nedotýkaly. Pečeme 1,5 minuty, pak opatrně obrátíme na druhou stranu. Pečeme další 1,5 minuty. Během pečení s masem nehýbeme!!!
  • 5Přilijeme 1 lžíci oleje a všechny steaky opečeme po stranách do hnědé barvy. Vždy 30 vteřin a steak pootočíme.
  • 6Opečené steaky položíme na plech. Do jednoho vpíchneme teploměr tak, aby špička teploměru dosahovala přesně do středu masa. Steaky se nesmějí dotýkat.
  • 7Pečeme v rozehřáté troubě cca 8 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu masa 51 °C. Maso vyndáme z trouby, na každý steak položíme čtvrtinu másla a necháme na teplém (ne horkém) místě odpočinout 8 minut. Ideálně, aby vnitřní teplota masa dosáhla 58 °C.
  • 8Mezitím co maso odpočívá, prohřejeme krátce pepřovou omáčku a dáme talíře nahřát do trouby, nebo na 1 minutu na nejvyšší výkon do mikrovlnné trouby.
  • 9Poté steaky otočíme v másle, které se rozpustilo.
  • 10Steaky servírujeme na horké talíře a přelijeme je trochou omáčky. Zbylou omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1V rendlíku na středním ohni nasucho orestujeme 2 minuty za stálého míchání zelený pepř. Přilijeme víno, stáhneme oheň a uvaříme pepř doměkka. Víno necháme z rendlíku zcela vyvařit. Stáhneme rendlík z plotny, přilijeme koňak, vrátíme rendlík zpět na sporák a koňak necháme zcela vyvařit.
  • 2Přidáme demi-glace, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5 minut. Přidáme smetanu, promícháme a vaříme 4 minuty. Stáhneme z ohně, dle chuti osolíme a postupně vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky.
Tip
Použijte vpichový teploměr vhodný do trouby, těžkou litinovou nebo železnou pánev, či pánev se sendvičovým dnem Ø 28 cm, kuchyňské kleště na obrácení steaků. Takto připravené steaky budou středně propečené tzv. „medium“. Jsou taknejchutnější. Pokud chcete steak méně či více propečený, dobu přípravy v troubě zkraťte nebo prodlužte o 2 minuty. Maso však poté musí vždy odpočívat (viz výše).
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA BIFTEK

SUROVINY NA OMÁČKU

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM