20 MUFFINŮRychlovka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g hladké mouky
- 130 g celozrnné pšeničné mouky
- 240 g mléka
- 40 g másla
- 40 g vody
- 23 g droždí
- 5 g (1 lžička) cukru
- 5 g (1 lžička) soli
- 50 g pohanky
SUROVINY NA NAPLNĚNÍ
- Vejce
- Avokádo
- Cherry rajčata
- Salát
- Limeta
- Klíčky z ředkvičky
- Sůl
- Červený Kampotský pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA KVÁSEK
- 1Do většího hrníčku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru a pomocí vidličky rozmícháme do tekuté kašičky. Přilijeme půlku mírně teplého mléka (max 40 stupňů), které ohřejeme v mikrovlnce nebo v hrnci.
- 2Odebereme z naváženého množství hladké mouky lžíci, kterou rozmícháme v mléce.
- 3Další lžící mouky pak poprášíme povrch mléka, přikryjeme hrnek čistou utěrkou a necháme na teplém místě (nejlépe zase v troubě předehřáté max na 40 stupňů) vzejít kvásek. To potrvá přibližně 15 min.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Mezitím, co se nám dělá kvásek, si navážíme do mísy od robota (dá se samozřejmě těsto vypracovat i ručně) zbytek hladké mouky, celozrnnou mouku, sůl, vodu, přilijeme zbytek mléka a jako poslední vzešlý kvásek. Vše společně zamícháme. Dejte si načas, těsto musí být hladké, pořádně propracované. Nelekejte se toho, pokud bude lepivé.
- 2Těsto zakryté čistou utěrkou necháme aspoň 30 min v troubě vyhřáté max na 40 stupňů vykynout. Následně jej dáme na pomoučenou pracovní plochu a vypracujeme z něj hladký bochánek. Klidně si pomůžeme ještě trochou hladké mouky.
- 3Na 2 plechy nasypeme v rovnoměrné vrstvě pohanku. Na pohanku poté poklademe vykrojená kolečka v dostatečné vzdálenosti od sebe. Z odkrojků od těsta vypracujeme bochánek, který znovu vyválíme a vykrojíme z něj kolečka. Žádné těsto nevyhazujeme. Stejně pokračujeme také s druhou půlkou těsta, které dosud leželo stranou.
- 4Plechy přikryjeme čistou utěrkou a vložíme na 30 min do trouby vyhřáté max na 40 stupňů nakynout.
- 5Poté si nahřejeme pánev s nepřilnavým povrchem (u naší indukce nastavuju stupeň 7 z 10 možných). Jeden plech si vytáhneme z trouby a opatrně pomocí obracečky přeneseme vykrojená kolečka pohankovou stranou dolů na pánev. Opékáme dozlatova, následně obrátíme a znovu opékáme dozlatova. Pak hotové muffiny necháme vychladnout na mřížce.
POSTUP NA KOMPLETACI
- 1Mezitím si omyjeme salát, rajčata a rozkrojíme avokádo. Na pánvi připravíme volské oko, které osolíme a opepříme. Na vajíčka vám musíme doporučit červený kampotský pepř. Ještě jsme nenašli nic, co by se jeho chuti na vajíčkách vyrovnalo.
- 2Muffin rozkrojíme, opečeme z obou stran nasucho nebo na trošce másla. Do muffinu navrstvíme salát, rajčata, avokádo posolené, opepřené a pokapané limetovou šťávou, nahoru vajíčko, trošku klíčků a pochutnáme si na super třeba snídani.
.pepper..field
Autorka receptu je Pavlína Lubojatzky.