Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 4 plátky hovězí roštěné po 200 g
  • 1 lžíce najemno nakrájených sušených hub
  • 300 g směsi menších čerstvých hub
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 200 g oloupané cibule
  • hladká mouka
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 10 lístků plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

PŘÍLOHA

  • rýže
  • těstoviny
  • brambory

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Cibuli nakrájíme najemno. Plátky masa osolíme, opepříme a z obou stran poprášíme hladkou moukou.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a opečeme na něm maso z obou stran dohněda. Dáme stranou na talíř. Do kastrolu přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a orestujeme ji za častého míchání dohněda. Přidáme 1 lžičku hladké mouky a za stálého míchání mouku 1 minutu restujeme.
  • 3Přidáme sušené houby a 500 ml vývaru, promícháme a přidáme opečené roštěnky. Přivedeme k varu, přidáme ocet a promícháme. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni pomalu dusíme.
  • 4Čerstvé houby očistíme, větší nakrájíme nahrubo, menší necháme vcelku. V nepřilnavé pánvi na vyšším ohni zpěníme 30 g másla a houby na něm zprudka orestujeme dozlatova. Stačí jen 2–3 minuty. Osolíme a opepříme a zhruba po 30 minutách dušení masa je přidáme k roštěnkám. Přilijeme zbytek vývaru, přiklopíme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni doměkka.
  • 5Kastrol stáhneme z ohně a do omáčky vmícháme zbylé studené máslo. V případě potřeby dochutíme solí. Na talíři posypeme roštěnky nasekanou petrželí.
Tip
Doba, po kterou budete roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Roštěnky z býka budete například dusit kratší čas než roštěnky z krávy. Maso z býka nebo jalovice je navíc chutnější. Čerstvé houby restujte zprudka ve větší pánvi, aby nepustily vodu a nezačaly se dusit. V okamžiku, kdy do omáčky přimícháváte studené máslo, se omáčka již dál nesmí vařit. Máslo je dobré pokrájet na menší kostičky – do omáčky je postupně přimíchejte. Máslo omáčku zjemní.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

PŘÍLOHA