6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 250 g sušených lasagní
- cca 1 kg lilků (2 velké)
- 800 g konzervovaných krájených rajčat
- 100 g najemno strouhaného parmezánu
- 125 g mozzarelly
- 150 ml červeného italského vína (ideálně Chianti)
- 5 velkých stroužků česneku
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce sušeného oregana
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 500 ml polotučného mléka
- 40 g hladké mouky
- 40 g másla
- Špetka muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
MOHLO BY SE HODIT
- Pomůcky na vaření
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilky opereme a nakrájíme na kolečka o tloušťce zhruba půl centimetru. Z obou stran je potřeme olivovým olejem, opepříme a posypeme sušeným oreganem. Lilky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 40 minut. V průběhu lilky otočíme. Po upečení je osolíme.
- 2Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Na 2 lžících olivového oleje necháme zezlátnout cibuli a poté přidáme česnek. Společně 2 minuty restujeme. Přilijeme rajčata a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Zalijeme vínem a necháme na mírném plameni probublávat 10 - 15 minut, dokud se nevypaří přebytečná tekutina. Nakonec vmícháme nasekanou hrst bazalky.
- 3Mezitím si připravíme bešamel. V kastrolu rozpustíme máslo a zasypeme moukou. Za stálého míchání mouku minutu restujeme. Poté přilijeme mléko a mícháme, dokud se nezbavíme všech hrudek. Přidáme bobkové listy, muškátový oříšek, sůl a pepř. Za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut, dokud nebude mít bešamel pudinkovou konzistenci. Poté vyndáme bobkové listy, vmícháme 2/3 parmezánu a hrst nasekané bazalky. Pár lístků si necháme na ozdobu.
- 4Nyní máme všechny části hotové a můžeme je navrstvit. Zapékací formu o velikosti 20x30 cm vyskládáme 1/3 lilků, poklademe 1/3 rajčatové směsi. Na rajčatovou směs vyskládáme v jedné vrstvě lasagne, které potřeme 1/3 bešamelu. Tento postup ještě 2x zopakujeme. Poslední vrstvu bešamelu posypeme zbylým parmezánem a nahoru poklademe na plátky nakrájenou mozzarellu. Pekáč zakryjeme alobalem a dáme péct na 50 minut do trouby. V polovině pečení alobal sundáme a necháme zapéct sýr do křupava. Po upečení poklademe lístky bazalky.
Tip
Na vínu nešetřete. K přípravě pokrmu používejte tak kvalitní víno, které byste sami vypili. Zbytek vína Chianti podávejte k lasagním, výborně se snoubí jejich chutě.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.