2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 filety lososa po 200 g
- 250 g čerstvých fazolových lusků
- 2 větvičky cherry rajčat
- 5 lístků šalvěje
- 5 snítek tymiánu (nejlépe citrónového)
- 30 g jemně strouhaného parmezánu
- 3 stroužky česneku
- Kůra a šťáva z ½ chemicky neošetřeného citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g zakysané smetany
- 40 g bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce sekané hladkolisté petržele
- Sůl
- Pepř
- Led
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, přidáme nasekanou petržel, 2 lžičky citrónové šťávy a 10 g sýra. Dle chuti osolíme a opepříme. Dáme vychladit do lednice.
- 2Troubu předehřejeme na 180 stupňů – dolní a horní ohřev. Lístky ze 3 snítek tymiánu a šalvěj nasekáme najemno. Přidáme 1 lžíci olivového oleje, 1 stroužek nadrceného česneku, kůru z citrónu a 20 g sýra. Lososa opereme, zakápneme 2 lžícemi citrónové šťávy, osolíme, opepříme a nahoru navrstvíme připravenou bylinkovou směs. Dáme péct na 10-12 minut. Losos má být po upečení uvnitř růžový a šťavnatý.
- 3Mezitím zblanšírujeme fazolky. Připravíme si misku se studenou vodou, do které přidáme několik kostek ledu. Do hrnce dáme vařit vodu s 1 vrchovatou lžící soli. Lusky opereme, okrájíme konce z obou stran a 3 minuty povaříme. Poté je vyndáme děrovanou naběračkou a ihned vložíme do ledové lázně, aby se zastavil proces vaření. Lusky tam necháme, dokud nejsou i uvnitř studené. Poté je osušíme na čisté utěrce.
- 4Na 1 lžíci olivového oleje dozlatova orestujeme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a 2 celé snítky tymiánu. Poté přidáme osušené lusky, osolíme a opepříme. Společně restujeme zhruba 2 minuty a dáme stranou.
- 5Rajčata necháme na větvičce, opereme a na stejné pánvi opečeme. V průběhu je otáčíme.
- 6Lososa podáváme s fazolovými lusky, opečenými rajčátky a vychlazenou parmezánovou omáčkou.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.