60 KOUSKŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 300 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce a 1 uvařený žloutek
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička pomerančové kůry
- ½ lžičky prášku do pečiva
NA SLEPOVÁNÍ A NA OZDOBU
- 100 g hořké čokolády
- 20 g krupicového cukru
- 10 g ztuženého tuku
- 2 pomeranče a 1 lžička pomerančové šťávy
- pomerančová marmeláda
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Mouku, prášek do pečiva a cukr přesijeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme celé vejce, najemno nastrouháme žloutek, nakrájíme máslo a přidáme citronovou a pomerančovou kůru.
- 2Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
- 3Těsto rozválíme na plát široký 3 mm. Vykrajujeme hvězdičky nebo kytičky. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a dodržujeme nepříliš velké rozestupy.
- 4Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165°C. Při zapnutém ventilátoru stačí 7 minut. Necháme vychladnout na drátěném roštu.
POSTUP NA slepování a ozdobu
- 1Z chemicky neošetřeného omytého pomeranče oškrábeme škrabkou na citrusy kůru, tak aby vznikly dlouhé proužky. V kastrolku smícháme krupicový cukr s 100 ml vody, přidáme pomerančovou kůrou a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a cukr na kůře lehce zkaramelizuje. Pomerančovou kůru dáme vychladnout na kousek pečicího nebo svačinového papíru.
- 2Hvězdičky spojujeme pomerančovou marmeládou.
- 3Čokoládu spolu s tukem rozpustíme ve vodní lázni a zamícháme do ní pomerančovou šťávu. Horní hvězdičku namočíme v čokoládě a ihned na ni dáme smotek z pomerančové kůry. Necháme odležet alespoň 5 dnů.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.