10 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g čerstvých borůvek (lze použít i mražené)
- 500 g polotučného tvarohu
- 400 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 20 g ovesných vloček jemně mletých (ovesné mouky)
- 100 g medu
- 7 g kypřicího prášku do pečiva
- 150 g másla (pokojové teploty)
- 3 vejce
- Kůra z 1 citronu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si předehřejte troubu na 170–175 °C a připravte si pečicí formu (21 cm × 21 cm).
- 2Mezitím ve větší míse smíchejte mouku s medem, kypřicím práškem do pečiva a máslem pokojové teploty. Vzniklé těsto by mělo připomínat klasickou drobenku na koláče. Do připravené pečicí formy nasypte ¾ těsta a zatlačte jej rukou.
- 3Pro přípravu tvarohové části koláče si ve větší míse smíchejte tvaroh, vejce a kůru z 1 citronu. Vymíchejte dohladka a vzniklý krém následně nalijte na uhlazené těsto v pečicí formě.
- 4Následně na povrch tvarohového krému přidejte borůvky. Do zbylé ¼ těsta nasypte jemně mleté ovesné vločky, lehce promíchejte a vzniklou směsí posypte povrch koláče tak, aby se vytvořila drobenka.
- 5Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 170–175 °C a pečte 45–50 minut.
- 6Upečený koláč nechte alespoň 40 minut vychladnout. Po vychladnutí koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
Tip
Borůvky můžete nahradit i jiným ovocem. Koláč bude skvěle chutnat i s jahodami, malinami, nebo rybízem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.