Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

DÝŇOVÉ PYRÉ

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli

KORPUS

  • 360 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 220 g třtinového cukru
  • 6 ks rozdrcených hřebíčků
  • 5 vajec
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • velká špetka soli

KRÉM Z LUČINY

  • 400 g Lučiny
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 50 g pekanových ořechů

NA SKLÁDÁNÍ DORTU

  • 150 až 200 g meruňkové marmelády

KARAMELOVÁ POLEVA

  • 80 g krupicového cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

KANDOVANÁ DÝNĚ

  • kousek dýně Hokkaido
  • 100 g krupicového cukru

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP na Dýňové pyré

  • 1Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Hokkaido není potřeba loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
  • 2V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.

Postup na korpus

  • 1Dna dvou dortových forem o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Pokud máte jen jednu formu, připravte těsto vždy z poloviční dávky.
  • 2Mouku prosejeme s práškem do pečiva a jedlou sodou, zamícháme do ní všechno koření kromě soli. Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout.
  • 3Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich sníh, postupně do něj po lžících zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky a na závěr přiléváme za stálého šlehání tenkým pramínkem máslo. Do vzniklé pěny opatrně zamícháme mouku a 300 g vychladlého dýňového pyré.
  • 4Těsto rovnoměrně rozdělíme do obou forem. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

POSTUP na Krém z Lučiny

  • 1Máslo spolu s cukry utřeme do pěny, poté přidáme Lučinu a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém. Pekanové ořechy nasekáme na menší kousky a zamícháme je do krému.

Postup skládání dortu

  • 1Oba korpusy prokrojíme vodorovně na polovinu. První plát korpusu potřeme čtvrtinou marmelády, čtvrtinou krému a přikryjeme dalším plátem korpusu. Stejným způsobem pokračujeme i se zbývajícími pláty. Takto připravený dort dáme vychladit minimálně na hodinu do ledničky.
  • 2Před podáváním dort polijeme karamelovou polevou.

POSTUP na Karamelovou polevu

  • 1V kastrolku se silnějším dnem rozmícháme cukr se 4 lžícemi vody a na mírném plameni vše zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout. Přilijeme k němu smetanu a na mírném plameni za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud karamel nezačne houstnout. Ještě teplým karamelem polijeme dort.

POSTUP na Kandovanou dýni

  • 1Dýni nakrájíme na tenké špalíčky. 50 g vody svaříme spolu s cukrem, vhodíme do ní dýni a vaříme ji 5 minut. Dýni vytáhneme a necháme ji okapat na roštu nebo pečicím papíru.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.

DÝŇOVÉ PYRÉ

KORPUS

KRÉM Z LUČINY

NA SKLÁDÁNÍ DORTU

KARAMELOVÁ POLEVA

KANDOVANÁ DÝNĚ