1 DORTDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
DÝŇOVÉ PYRÉ
- 1 menší dýně Hokkaido
- 1 lžíce másla
- špetka soli
KORPUS
- 360 g hladké mouky
- 250 g másla
- 220 g třtinového cukru
- 6 ks rozdrcených hřebíčků
- 5 vajec
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- velká špetka soli
KRÉM Z LUČINY
- 400 g Lučiny
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 50 g pekanových ořechů
NA SKLÁDÁNÍ DORTU
- 150 až 200 g meruňkové marmelády
KARAMELOVÁ POLEVA
- 80 g krupicového cukru
- 200 g smetany ke šlehání
KANDOVANÁ DÝNĚ
- kousek dýně Hokkaido
- 100 g krupicového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP na Dýňové pyré
- 1Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Hokkaido není potřeba loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
- 2V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme dýni, sůl a podlijeme asi 50 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
Postup na korpus
- 1Dna dvou dortových forem o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Pokud máte jen jednu formu, připravte těsto vždy z poloviční dávky.
- 2Mouku prosejeme s práškem do pečiva a jedlou sodou, zamícháme do ní všechno koření kromě soli. Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout.
- 3Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich sníh, postupně do něj po lžících zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky a na závěr přiléváme za stálého šlehání tenkým pramínkem máslo. Do vzniklé pěny opatrně zamícháme mouku a 300 g vychladlého dýňového pyré.
- 4Těsto rovnoměrně rozdělíme do obou forem. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.
POSTUP na Krém z Lučiny
- 1Máslo spolu s cukry utřeme do pěny, poté přidáme Lučinu a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém. Pekanové ořechy nasekáme na menší kousky a zamícháme je do krému.
Postup skládání dortu
- 1Oba korpusy prokrojíme vodorovně na polovinu. První plát korpusu potřeme čtvrtinou marmelády, čtvrtinou krému a přikryjeme dalším plátem korpusu. Stejným způsobem pokračujeme i se zbývajícími pláty. Takto připravený dort dáme vychladit minimálně na hodinu do ledničky.
- 2Před podáváním dort polijeme karamelovou polevou.
POSTUP na Karamelovou polevu
- 1V kastrolku se silnějším dnem rozmícháme cukr se 4 lžícemi vody a na mírném plameni vše zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout. Přilijeme k němu smetanu a na mírném plameni za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud karamel nezačne houstnout. Ještě teplým karamelem polijeme dort.
POSTUP na Kandovanou dýni
- 1Dýni nakrájíme na tenké špalíčky. 50 g vody svaříme spolu s cukrem, vhodíme do ní dýni a vaříme ji 5 minut. Dýni vytáhneme a necháme ji okapat na roštu nebo pečicím papíru.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.