1 KOLÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KŘEHKÉ TĚSTO
- 150 g hladké mouky
- 50 g mandlové moučky
- 100 g vychlazeného másla
- 25 g moučkového cukru
NÁPLŇ
- 250 g borůvek
- 200 g krupicového cukru
- 30 g hladké mouky
- 150 ml kysané smetany
- 50 ml smetany ke šlehání
- 3 žloutky
OZDOBENÍ
- 2 čerstvé fíky
- borůvky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na křehké těsto
- 1Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo.
- 2Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Po upečení vyjmeme z formy papír se zátěží a korpus naplníme.
- 3Mouku promícháme s cukrem a mandlovou moučkou, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Borůvky rozmačkáme vidličkou nebo je lehce rozmixujeme food processorem. V míse promícháme kysanou smetanu se sladkou, žloutky, cukrem a moukou, až vznikne hladký řídký krém. Do krému opatrně zamícháme borůvky a směs nalijeme na předpečený korpus. Koláč pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 180°C.
POSTUP NA OZDOBENÍ
- 1Upečený koláč necháme vychladnout ve formě a potom jej dáme alespoň na dvě hodiny do ledničky. Před podáváním jej ozdobíme borůvkami a nakrájenými fíky.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.