1 KOLÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 250 g hrubé mouky
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 50 g kysané smetany
- 4 g prášku do pečiva
- 1 žloutek
- na špičku nože vanilkového prášku nebo semínka z půlky lusku
- špetka soli
NÁPLŇ
- 1½ kg kyselejších jablek
- 60 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce mleté skořice
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a vanilku. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, kysanou smetanu a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Během chlazení těsta si oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Jablka promícháme s cukrem (dosladíme podle chuti) a skořicí.
- 2Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce.
- 3Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřeme strouhanku, na ni navršíme jablka, lehce je přimáčkneme. Nahoru na jablka nastrouháme na struhadle s velkými očky druhou polovinu těsta. Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě.
- 4Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, kysanou smetanou nebo šlehačkou.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.