4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 hrsti rukoly
- 4 hrsti polníčku
- 1 rohlík
- 4 ančovičky
- 2 stroužky česneku
- 4 kávové lžičky a 9 lžic olivového oleje
- 4 vejce
- 8 plátků slaniny
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- potravinářskou fólii
- kuchyňské papíry
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Rukolu a polníček smícháme dohromady. Rohlík natrháme na malé kousky. Ančovičky nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, podélně rozřízneme a odstraníme středový klíček.
- 2V menším rendlíku dáme vařit vodu. Připravíme potravinářskou fólii o délce 30 cm a pečlivě jí vyložíme misku. Okraje fólie necháme přesahovat ven z misky.
- 3Do misky s fólií vlijeme 1 kávovou lžičku oleje, opatrně vyklepneme 1 vejce, aby se neporušilo, a okraje fólie stiskneme k sobě tak, aby okolo vejce nezbyl žádný vzduch. Pozor, neprotrhněte žloutek! Fólii zavážeme na uzel. Stejně připravíme zbývající 3 vejce.
- 4Jakmile voda v rendlíku začne vřít, vložíme do ní balíčky s vejci, stáhneme oheň na mírný var a vejce 5 minut vaříme. Vyndáme je a dáme stranou.
- 5Na pánvi na středním ohni rozehřejeme 5 lžic oleje, přidáme česnek a kousky rohlíku a promícháme. Jakmile česnek začne hnědnout, vyndáme ho a dáme stranou. Pozor, nesmíme ho spálit! Rohlík za častého míchání restujeme dozlatova další 2 minuty. Opečený rohlík dáme stranou, pánev vytřeme kuchyňským papírem a nasucho na ní z obou stran dozlatova orestujeme slaninu.
- 6Do úzké mixovací nádoby dáme orestovaný česnek, ančovičky, ocet, hořčici a zbylý olej. Vše rozmixujeme, osolíme a opepříme.
- 7Na talíř dáme 2 hrsti salátové směsi, čtvrtinu orestovaných rohlíků a slaniny a doprostřed vejce, které předtím opatrně vyndáme z fólie a osolíme. Přilijeme dresink a posypeme nakrájenou pažitkou.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef