4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 ledový salát o váze 600 g
- 2 plátky toustového chleba
- 200 g sýra Gorgonzola
- 120 g slaniny
- 30 g oloupané šalotky
- 10 g oloupaného česneku
- 100 g zakysané smetany
- 100 ml podmáslí
- nastrouhaná kůra z ½ citronu a 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce najemno nakrájené máty
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce najemno nakrájené pažitky
- čerstvě mletý pepř
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Síla salátu nejlépe vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny. Volte bílá či šumivá a se šťavnatou kyselinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Troubu rozehřejeme na 140 °C.
- 2Z toustového chleba odkrojíme kůrky a střídky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Dáme je na plech a pečeme v rozpálené troubě 15 minut. Necháme vychladnout.
- 3Šalotku nakrájíme najemno. Z česneku odstraníme středový klíček a česnek nastrouháme najemno.
- 4100 g sýra dáme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu a podmáslí a rozmixujeme. Přidáme šalotku a česnek a promixujeme. Přidáme citronovou kůru a šťávu a znovu promixujeme.
- 5Zbytek sýra nakrájíme najemno, přidáme do mixéru a jen jednou lehce promixujeme. Struktura sýra by měla zůstat zachována. Přidáme pepř, mátu a pažitku, promícháme a dáme do ledničky.
- 6Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, nasucho ji opečeme na pánvi na středním ohni dozlatova a dáme stranou. Do výpeku nasypeme chlebové krutony, přidáme olej a další 2 minuty restujeme.
- 7Ledový salát očistíme, seřízneme košťál a salát rozporcujeme na osminky. Na talíř položíme 2 díly salátu, přelijeme dresinkem, posypeme krutony a slaninou.
Tip
Nastrouhejte jen žlutou část kůry citronu. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef