1 DORTDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
MAKOVÝ KORPUS
- 250 g změklého másla
- 200 g modrého máku
- 140 g třtinového cukru
- 100 g hořké čokolády (70%)
- 100 g jemně mletých lískových ořechů
- 20 g vanilkového cukru
- 6 vajec
- kůra z jednoho citronu a 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
PEČENÉ ŠVESTKY
- 600 g švestek
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
KARAMELIZOVANÉ VLAŠSKÉ OŘECHY
- 6 půlek vlašských ořechů
- 1 lžíce tekutého medu
KRÉM
- 360 g termizovaného smetanového sýru
- 150 g másla
- 30 g tekutého medu
- 10 g vanilkového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA MAKOVÝ KORPUS
- 1Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými ořechy. Nejlépe je použít formu se silikonovými boky, kterou není potřeba ani vymazávat.
- 2Pomletý mák smícháme s ořechy a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
- 3Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým a polovinou třtinového cukru do pěny. Postupně do pěny zašleháme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme zbývající třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem na spodní příčce.
- 4Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, je korpus hotový. Po upečení necháme vychladnout ve formě. S korpusem se lépe pracuje, když je odležený, můžeme jej tedy upéct raději den předem, vychladlý i s formou zabalit do potravinářské fólie a odložit na chladné místo nebo do ledničky
POSTUP NA PEČENÉ ŠVESTKY
- 1Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Naskládáme je řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Badyán utřeme v hmoždíři na prášek, máslo rozpustíme. Švestky posypeme cukrem a badyánem a pokapeme je rozpuštěným máslem. Pečeme je 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
POSTUP NA KARAMELIZOVANÉ VLAŠSKÉ OŘECHY
- 1Vlašské ořechy lehce opražíme nasucho na pánvičce, pánev sundáme z hořáku a přidáme na ni lžíci medu, promícháme, aby se ořechy obalily v medu. Ořechy ihned sundáme z pánve, položíme je na kousek pečicího papíru a necháme vychladnout.
POSTUP NA KRÉM
- 1Máslo spolu s cukrem a medem utřeme do pěny, poté přidáme termizovaný sýr a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém.
Skládání dortu
- 1Korpus opatrně uvolníme od boku formy a vyjmeme jej z ní. Vodorovně jej prokrojíme na tři stejně silné pláty. První plát opatrně přeneseme na rovný dortový podnos, potřeme jej třetinou krému. Z upečených švestek si odložíme tři nejhezčí půlky na ozdobu. Polovinu ze zbývajících švestek naskládáme na první vrstvu krému, ty přikryjeme druhým plátem korpusu a opět jej potřeme krémem a naskládáme na něj švestky. Přikryjeme posledním plátem korpusu, potřeme krémem, který se snažíme moc neuhladit, naopak v něm vypouklou stranou lžíce můžete udělat záhyby. Na okraje naskládáme půlky vlašských ořechů a do středu položíme tři půlky upečených švestek. Před podáváním dáme minimálně na hodinu odležet do ledničky.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.