4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1/2 střední dýně Hokkaido
- 5 stroužků česneku
- Sůl
- pepř (doporučuji červený kampotský pepř)
- 140 g ricotty
- 60 g smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 bílá cibule
- 200 g rýže Arborio
- 1 dcl suchého bílého vína
- 750 ml - 1 l kuřecího či hovězího vývaru
- 50 g sýru Gran Moravia či Parmezánu
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- 2Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.
- 3Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.
- 4Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 - 30 min péct doměkka do trouby.
- 5Ohřejte v rendlíku vývar.
- 6Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2. lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.
- 7Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.
- 8Nyní přilijte víno a nechte odpařit.
- 9Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 14 stupňů a na risotto volím stupeň 11).
- 10Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.
- 11Upečenou dýni a česnek rozmixujte dohladka spolu s ricottou a smetanou.
- 12Dýňové pyré přidejte do uvařené rýže.
- 13Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete.
- 14Risotto by mělo být tekutější, na talíři by se mělo takzvaně rozlít.
- 15Podávejte s pečeným či grilovaným kuřecím prsem.
Kateřina Jašková
Máma dvou holčiček, food blogerka a fotografka. Katka z blogu milluji.cz se ve svých receptech zaměřuje na vyvážené recepty a na zdravý životní styl. Je zastáncem kvality a jednoduchých receptů, které v kuchyni zvládne každý vytížený rodič.