• Dear customers,
    Today, May 4, 2025, the "ORLEN Prague Marathon 2025" is running and therefore your orders may be delayed. We will do our best to ensure you receive your order on time and we apologize for any complications.
    Show more

Always free delivery

10% off private label and BIO products

4× small orders from 1 CZK

Delivery

Cart

E290 - Oxid uhličitý

Description

Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí. Stlačením může získat i pevné skupenství, známé jako suchý led. Funguje jako hnací a balicí plyn nebo jako látka upravující pH.

Usage

Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje k nim přístup kyslíku). Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu. V pevném skupenství se nazývá suchý led a užívá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Nachází se v sycených minerálních vodách, alkoholických i nealkoholických nápojích, šlehačkách ve spreji, balených čerstvých salátech a baleném ovoci.

Production

Vzniká samovolně během kvasných procesů, jako je výroba piva či vína, a uvolňuje se též při hoření a spalování oleje či uhlí. Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.

Side effects

V potravinách nemá oxid uhličitý žádné vedlejší účinky, ovšem v uzavřených prostorech, kde se uvolňuje, může dojít k jeho nadměrné inhalaci a otravě – ta se projevuje zvracením, zvýšeným krevním tlakem či dezorientovaností.

Sources

  • Oxid uhličitý - Wikipedielink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives