• Dear customers,
    Today, May 4, 2025, the "ORLEN Prague Marathon 2025" is running and therefore your orders may be delayed. We will do our best to ensure you receive your order on time and we apologize for any complications.
    Show more

Always free delivery

10% off private label and BIO products

4× small orders from 1 CZK

Delivery

Cart

E270 - Kyselina mléčná

Description

Bezbarvá tekutina bez zápachu a s nakyslou chutí, často sirupovité konzistence, snadno rozpustná. Vytváří bezbarvé krystaly. Vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve. Vyskytuje se v mase. Je přirozeným meziproduktem metabolismu savců. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zesiluje účinnost antioxidantů, ovlivňuje hodnotu pH a může být využita jako rozpouštědlo. Kyselina mléčná se vyskytuje ve dvou formách: D (negativní) a L (pozitivní), které se obě přirozeně vyskytují v kvašených potravinách. Slouží rovněž jako antimikrobiální látka a její L(+) forma nachází uplatnění v kojenecké výživě.

Usage

Slouží jako činidlo upravující kyselost. Lze ji nalézt v nápojích, cukrovinkách, margarínech, olivách, sušených vaječných bílcích, chlebu, rohlících, houskách, sýrových produktech, mražených dezertech, šerbetech, másle, džemech a používá se i v pivovarnictví. Přirozeně konzervuje potraviny jako je kysané zelí, okurky, jogurty, smetana nebo sýry. Její L(+) forma nachází uplatnění v kojenecké výživě.

Production

Připravuje se synteticky nebo mikrobiální cestou – fermentací syrovátky, brambor, melasy či škrobů.

Side effects

Může vyvolávat průjem u kojenců, jejichž organismus ji nedokáže metabolizovat; jiné nežádoucí účinky nejsou známy. Jelikož se přirozeně vyskytuje ve všech živých organismech, je kyselina mléčná považována za bezpečnou látku.

Sources

  • Kyselina mléčná - Wikipedielink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.
Additives