Cart

4 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí (zrhuba 1/2 menší hlávky)
  • 3 lžíce másla
  • špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky soli

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Zelí očistěte a nakrájejte jako v předchozím případě. V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchejte na středně silném plameni. Zalijte 50 ml studené vody a ještě kolem 5 minut pokračujte v pozvolném dušení. Zelí by mělo zavadnout a změknout, ale rozhodně ne zhnědnout. Tekutinu přitom nechte téměř všechnu vydusit. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
  • 2Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou smetany, kterou jste trochu zahřáli, aby byla vlažná – pozor, nesmí být horká, tím byste droždí vyřadili z provozu a sprovodili ze světa, neboť je to v konečném důsledku živý tvor, který nepřežije teploty nad 40 stupňů. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut zpěnit, čili vzejít kvásek.
  • 3Do vlažného zelí (opět zdůrazňuji kritickou teplotu 40 stupňů) přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které by mělo mít takovou konzistenci, aby se po vykynutí dalo rozválet. Mělo by tedy zůstat měkké, ale zároveň lepivé jen v únosné míře. Čím méně mouky použijete, tím lépe. Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple, v chladnější místnosti bude potřebovat déle.
  • 4Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými odstupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  • 5Rozehřejte zbytek másla a potřete jím zelníky. V troubě rozehřáté na 180 stupňů je pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY