4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR MOUSSAKA
- 500 g mletého hovězího krku
- 300 g oloupaných brambor (varný typ B)
- 300 g oloupaného lilku
- 200 g oloupané cibule
- 50 g slaniny
- 30 g oloupaného česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu
- 1 lžíce sladké papriky
- špetka mletého kmínu
- máslo na vymazání pekáče
- čerstvě mletý pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR BECHAMEL
- 500 ml polotučného mléka
- 100 ml smetany, min. 31%
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- špetka cukru krupice
- špetka soli
YOU ALSO NEED
- alobal
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR BECHAMEL
- 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo. Přidáme hladkou mouku a mícháme 1 minutu. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme oheň pod třetinu a za stálého míchání metličkou vaříme 10 minut. Přidáme cukr a sůl, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Stáhneme z ohně.
INSTRUCTIONS FOR MOUSSAKA
- 1Maso umeleme najemno.
- 2200 g lilku nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm, zbytek nakrájíme na kolečka silná 2 mm. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, slaninu na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme slaninu a za častého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme mletý kmín, cibuli a česnek a necháme je jen krátce zesklovatět. Přidáme mleté maso a na vyšším ohni restujeme za častého míchání 5 minut nebo dokud maso nezačne hnědnout. Přidáme ½ lžičky soli, špetku pepře a promícháme.
- 4Stáhneme oheň pod polovinu, přidáme lilek nakrájený na kostičky a restujeme dalších 5 minut. Často mícháme. Přidáme papriku a tymián a restujeme další 2 minuty. Přilijeme 500 ml vody, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a stáhneme oheň na minimum. Necháme dusit za občasného zamíchání 40 minut.
- 5Troubu rozehřejeme na 160 ˚C. Pekáček vymažeme máslem.
- 6Brambory nakrájíme na plátky silné 2 mm. Na dno pekáčku vlijeme polovinu bešamelu. Na něj rozložíme polovinu brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory rozložíme polovinu masové směsi. Na ni poskládáme zbylé brambory a plátky lilku, osolíme je a opepříme. Na ně rozložíme zbylou masovou směs a potřeme ji zbylým bešamelem.
- 7Pekáček překryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 45 minut. Poté sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut, než bešamel na povrchu lehce zezlátne.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef