4-6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR FILLING
- 200 g rybízového džemu
- 100 g cukru krupice
- 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 20 g skořicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
INGREDIENTS FOR APPLES
- 6 menších jablek
- 500 g listového těsta
- 100 g cukru krupice
- 100 g rozdrcených piškotů
- 20 g strouhaných vlašských ořechů
- 4 žloutky na potření těsta
INSTRUCTIONS FOR VANILLA SAUCE
- 500 ml smetany, min. 31%
- 110 g žloutků
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR FILLING
- 1Všechny suroviny smícháme a vložíme do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou.
INSTRUCTIONS FOR APPLES
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců tak, aby zůstala celá. Do otvorů po jádřincích nastříkáme náplň tak, aby byla až po okraj jablka, případně i přetékala.
- 2Listové těsto vyválíme na tloušťku 2 mm a rozřízneme ho na čtverce 15×15 cm. Do středu každého čtverce nasypeme část ořechů a piškotů a na ně posadíme připravené jablko, které posypeme částí cukru. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem.
- 3Naplněné jablko zabalíme do listového těsta, jako bychom balili šáteček, tedy rohy vždy proti sobě. Zabalená jablka položíme na plech, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 12–15 minut dozlatova. Hotová jablka podáváme s vanilkovou omáčkou.
INSTRUCTIONS FOR VANILLA SAUCE
- 1Ve větší misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vyškrábeme semínka. Semínka, rozříznutý lusk a smetanu dáme do rendlíku a na středním ohni přivedeme k varu.
- 2Za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu pomalu po částech do žloutkové směsi. Směs vlijeme zpět do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání metličkou uvaříme do požadované hustoty. Jakmile krém zhoustne, ihned rendlík stáhneme z ohně a přes síto přecedíme do čisté nádoby.
Tip
Doba pečení záleží na velikosti a druhu jablka. Větší zelená jablka pečeme déle, u menších červených jablek trvá pečení kratší dobu.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef