Cart

4-6 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR FILLING

  • 200 g rybízového džemu
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 20 g skořicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

INGREDIENTS FOR APPLES

  • 6 menších jablek
  • 500 g listového těsta
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g rozdrcených piškotů
  • 20 g strouhaných vlašských ořechů
  • 4 žloutky na potření těsta

INSTRUCTIONS FOR VANILLA SAUCE

  • 500 ml smetany, min. 31%
  • 110 g žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk

PAIRING DISHES WITH COFFEE

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS FOR FILLING

  • 1Všechny suroviny smícháme a vložíme do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou.

INSTRUCTIONS FOR APPLES

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců tak, aby zůstala celá. Do otvorů po jádřincích nastříkáme náplň tak, aby byla až po okraj jablka, případně i přetékala.
  • 2Listové těsto vyválíme na tloušťku 2 mm a rozřízneme ho na čtverce 15×15 cm. Do středu každého čtverce nasypeme část ořechů a piškotů a na ně posadíme připravené jablko, které posypeme částí cukru. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem.
  • 3Naplněné jablko zabalíme do listového těsta, jako bychom balili šáteček, tedy rohy vždy proti sobě. Zabalená jablka položíme na plech, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 12–15 minut dozlatova. Hotová jablka podáváme s vanilkovou omáčkou.

INSTRUCTIONS FOR VANILLA SAUCE

  • 1Ve větší misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vyškrábeme semínka. Semínka, rozříznutý lusk a smetanu dáme do rendlíku a na středním ohni přivedeme k varu.
  • 2Za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu pomalu po částech do žloutkové směsi. Směs vlijeme zpět do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání metličkou uvaříme do požadované hustoty. Jakmile krém zhoustne, ihned rendlík stáhneme z ohně a přes síto přecedíme do čisté nádoby.
Tip
Doba pečení záleží na velikosti a druhu jablka. Větší zelená jablka pečeme déle, u menších červených jablek trvá pečení kratší dobu.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR FILLING

INGREDIENTS FOR APPLES

INSTRUCTIONS FOR VANILLA SAUCE

PAIRING DISHES WITH COFFEE