4–6 PortionsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 1 kg vepřové plece
- 400 g oloupané mrkve
- 150 g oloupané cibule
- 800 ml kuřecího vývaru
- 120 g másla
- 20 g hladké mouky
- 20 g cukru krupice
- citronová šťáva na dochucení
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- pepř
PAIRING DISHES WITH WINE
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
SIDE DISH
- brambory
- rýže
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 90 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva, kterou maso pustí, neodvaří. Poté ještě 3 minuty restujeme.
- 3Přidáme mouku a 1 minutu mícháme. Přidáme 500 ml vývaru, promícháme a přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře a muškátový oříšek. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na třetinu a dusíme 35 minut.
- 4Přidáme mrkev a zbývající vývar a dusíme dalších 20 minut nebo dokud nejsou maso a mrkev měkké. Vmícháme cukr a citronovou šťávu, případně osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbytek chlazeného másla nakrájeného na kostky.
Tip
Kromě citronové šťávy můžete pokrm dochutit i špetkou strouhané citronové kůry nebo lžičkou octa.
Místo plece můžete použít i hovězí krk, ale musíte prodloužit dobu vaření minimálně o 45 minut.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef