4-6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 300 ml smetany, min. 31%
- 300 g očištěného celeru
- 150 g oloupaných brambor
- 140 g oloupané cibule
- 60 g másla
- 1 citron
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 žloutky
- sůl
- špetka pepře
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 2Citron důkladně omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry – nestrouháme! Pozor, použijeme jen žlutou kůru bez bílé části, která je hořká. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme celer a cibuli a restujeme je 3–4 minuty. Často mícháme. Přidáme 200 ml smetany a citronovou kůru a přivedeme k varu. Přidáme vývar, brambory, ocet, citronovou šťávu, cukr, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 20 minut nebo dokud nejsou brambory a celer měkké.
- 4Polévku stáhneme z ohně, vyndáme citronovou kůru a polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu.
- 5V misce rozšleháme zbytek smetany se žloutky. Polévku stáhneme z ohně a vmícháme do ní rozšlehané žloutky se smetanou. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku již déle nevaříme.
Tip
Na přípravu budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef