4-6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 1 kg hovězí loupané plece
- 450 g oloupané cibule
- 100 g šunky vcelku
- 100 g špeku
- 30 g studeného másla
- 20 g hladké mouky
- 1,4 l hovězího vývaru
- 3 lžíce sádla
- 3 střední nakládané okurky a 3 lžíce láku z okurek
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 3 bobkové listy
- pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Cibuli nakrájíme nahrubo. 60 g špeku nakrájíme na špalíčky 1×5 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. 60 g šunky nakrájíme na špalíčky 1×5 cm. Zbytek šunky nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Jedno vejce podélně rozřízneme na dvě poloviny. Zbylá vejce nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Jednu okurku podélně rozřízneme na dvě poloviny. Zbylé okurky nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
- 2Na kratší straně masa prořízneme širším nožem hlubokou díru a vsuneme do ní obě poloviny vejce, špalíčky šunky a obě poloviny okurky. Úzkým nožem prořízneme v mase stejným směrem kapsy, do kterých vsuneme hranolky ztuhlého špeku. Maso ze všech stran opepříme a důkladně osolíme
- 3V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Opečené maso dáme stranou na talíř.
- 4Do výpeku přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a za častého míchání ji orestujeme dohněda. Přidáme špek nakrájený na kostičky, nové koření, kuličky pepře a bobkový list. Krátce orestujeme. Přidáme mouku a za stálého míchání minutu restujeme.
- 5Zalijeme vývarem, promícháme a do kastrolu vrátíme maso. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň pod třetinu a pomalu dusíme 2 hodiny nebo doměkka.
- 6Měkké maso vyndáme z hrnce, do omáčky přidáme lák z okurek a 2 minuty vaříme.
- 7Do čistého hrnce vložíme nakrájenou šunku, vejce a okurky. Omáčku propasírujeme přes jemné síto do hrnce s vejci, okurkou a šunkou. Po částech vmícháme 30 g vychlazeného másla nakrájeného na kostičky. Dochutíme solí a pepřem. Maso vrátíme do omáčky prohřát. Poté ho nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
Tip
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s dušenou rýží. Recept na přípravu od Romana Vaňka najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef