4-6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR MEAT
- 1 kg vepřové krkovice
- 450 g oloupané cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička drceného kmínu
- pepř
- sůl
INGREDIENTS FOR BREAD DUMPLINGS
- 500 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 starší rohlík
- 1 vejce
- špetka cukru
- sůl
INGREDIENTS FOR CABBAGE
- 500 g kysaného bílého zelí
- 100 g libové slaniny
- 100 g oloupaných brambor
- 60 g cukru krupice
- 2 střední cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 kávová lžička drceného kmínu
- ocet
- sůl
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR MEAT
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ºC.
- 2Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli nakrájíme nahrubo. Maso vydatně ze všech stran osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a důkladně potřeme prolisovaným česnekem.
- 3Do pekáče rozprostřeme sádlo a nakrájenou cibuli. Na ni položíme připravené maso a podlijeme 300 ml vody. Pečeme v rozehřáté troubě 2 hodiny nebo dokud není maso měkké. Maso občas otočíme, aby mělo po celém povrchu stejnou barvu. Cibuli občas promícháme, aby se horní vrstva nepřipalovala. Pokud se během pečení voda zcela vyvaří, přilijte dalších 100 ml. Měkké maso vyndáme z pekáče na připravený talíř a necháme na teplém místě.
- 4Pekáč s výpekem položíme na sporák na střední oheň. Z výpeku necháme za občasného míchání odvařit veškerou vodu, takže v pekáči zbude pouze tuk. Ten zaprášíme hladkou moukou a orestujeme ji za stálého míchání dozlatova. Pozor, nesmí se spálit, ale nevadí, pokud se začne přichytávat na dno pekáče. Poté přilijeme 500 ml vody, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání necháme 20 minut vařit.
- 5Šťávu přecedíme přes jemné síto do rendlíku a dochutíme solí a pepřem.
INSTRUCTIONS FOR BREAD DUMPLINGS
- 1Rohlík nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 2Mouku smícháme v míse se 2 špetkami soli. Uděláme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošleháme vejce s mlékem a droždím a necháme 5 minut odležet.
- 3Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme nakrájený rohlík. Těsto necháme na teplém místě vykynout 30 minut přikryté čistou utěrkou.
- 4Z hotového těsta vyválíme knedlíkové šišky dlouhé tak, aby se vešly do většího hrnce (pozor, v hrnci ještě trochu nabudou). Šišky vkládáme do dobře osolené vroucí vody a vaříme je 18 minut. V polovině varu knedlíky v hrnci obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned je vidličkou po celé délce propícháme.
INSTRUCTIONS FOR CABBAGE
- 1Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
- 3Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.
Tip
Pokud chuť šťávy po přecezení není dost silná, přiveďte ji v rendlíku k varu a svařte o třetinu objemu. Její chuť výrazně zesílí.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef