4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 600 g kuřecích jater
- 300 g oloupané cibule
- 60 g anglické slaniny
- 40 g studeného másla
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce nakrájených lístků plocholisté petržele
- hladká mouka na obalení jater
- pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
SIDE DISH
- brambory
- těstoviny
- rýže
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Játra očistíme, zbavíme blanek, pečlivě osušíme na kuchyňském papíru a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme játra a orestujeme je dozlatova z obou stran. Děrovanou naběračkou vyndáme játra z hrnce na talíř, stáhneme oheň na polovinu, přidáme cibuli a orestujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme slaninu a za častého míchání 2 minuty restujeme.
- 3Játra vrátíme zpět do kastrolu, zvýšíme oheň na maximum, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme vařit 5 minut nebo než se tekutina svaří na polovinu objemu.
- 4Stáhneme z ohně a vmícháme po částech studené máslo, které omáčku lehce zahustí a zjemní. Už nevaříme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a nakrájenými lístky petržele.
Tip
Játra můžete dochutit i kmínem – kávovou lžičku kmínu přidejte hned s cibulí.
Chuť pokrmu můžete vylepšit přidáním 100 ml koňaku. Přidejte ho před vývarem a chvíli nechte alkohol odvařit, zůstane tak jen výrazná chuť koňaku.
Z jater můžete udělat i skvělou játrovou pomazánku. Po cibuli přidejte ještě 2 lžíce sádla, játra chvíli restujte, nepřilévejte vývar, dochuťte solí a pepřem, játra lehce rozmačkejte vidličkou, nechte vystydnout a uložte v mističce do lednice.
Skvěle chutná s dušenou rýží.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef