2 PIECESDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 225 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžíce cukru krupice
- 140 g vlašských ořechů
- 60 g rozpuštěného másla na potření
- 5 lžic strouhanky
- cca 5 větších jablek
- rozinky naložené v tuzemáku
- moučkový cukr na posypání
YOU ALSO NEED
- pečicí papír
- potravinářskou fólii
PAIRING DISHES WITH WINE
- Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Mouku prosijeme na pracovní plochu přes jemné síto, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej, trochu teplé vody a osolíme.
- 2Mouku pomalu přihrnujeme směrem k důlku a postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku. Těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepí. Pak z něj vypracujeme bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.
- 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 4Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. V misce smícháme skořici s cukrem. Vlašské ořechy nakrájíme nahrubo.
- 5Těsto položíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. Z každého vyválíme co nejtenčí obdélníkový plát.
- 6Čistou utěrku poprášíme hladkou moukou, přeneseme na ni vyválené těsto a hřbety rukou, které vložíme pod utěrku, ještě těsto opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
- 7Když je těsto dokonale tenké, odkrojíme z něj silnější okraje, posypeme ho strouhankou, pak nastrouhanými jablky a zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, scezenými rozinkami a sekanými vlašskými ořechy. Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespodu.
- 8Těsto potřeme rozpuštěným máslem a plech dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 30 minut dozlatova. Hotový závin opět potřeme rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef