4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 300 g uvařeného kuřecího masa
- 1 l kuřecího vývaru
- 200 ml smetany, min. 31%
- 100 g másla
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 200 g oloupané cibule
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 100 g oloupané mrkve
- 100 g cukety
- 100 g uvařených brambor
- 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- pepř
- sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět.
- 2Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme vývar, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 15 minut. Občas zamícháme, aby se na dně nevytvořil nápek. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme dalších 5 minut. Občas zamícháme.
- 3Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Dochutíme 2 kávovými lžičkami soli (nebo dle chuti), špetkou pepře a promícháme.
- 4Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a dáme do polévky prohřát. Mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 5V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme mrkev a 30 vteřin restujeme. Přidáme cuketu a restujeme dalších 30 vteřin. Přidáme brambory a vše restujeme dalších 30 vteřin. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme tymián, špetku soli a pepře a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vyndáme tymián z pánve a zeleninu rozdělíme do talířů. Zalijeme připravenou polévkou a posypeme nakrájenou petrželí a pažitkou.
Tip
Pokud nemáte uvařené kuřecí maso, můžete ve vývaru uvařit 1–2 kuřecí prsa. Pak použijte v receptu 1,1 l kuřecího vývaru a jako první krok uvařte maso ve vývaru doměkka.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef