1 BAKERDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR SWEET BUNS
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 80 g másla
- 100 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 200 g sádla
- 2 vejce
- 1 lžíce tuzemáku
- moučkový cukr
- špetka soli
INGREDIENTS FOR POPPY SEED FILLING
- 250 g mletého máku
- 450 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 60 g másla
INGREDIENTS FOR QUARK FILLING
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 1 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
- 80 g moučkového cukru
INGREDIENTS FOR PLUM FILLING
- 1 kelímek švestkových povidel
- 1 lžíce tuzemáku
PAIRING DISHES WITH WINE
- Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR SWEET BUNS
- 1Mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba zahřejeme tak, aby bylo mléko teplé, ne horké. V jednom rendlíku rozpustíme 50 g másla, do druhého dáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.
- 2Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru a promícháme. K mouce rozklepneme vejce a přilijeme teplé mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě přibližně 1 hodinu kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem.
- 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 4Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném stole plát silný 1 cm a obráceným hrnečkem vykrojíme kolečka. Doprostřed každého kolečka položíme 1 lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů položíme buchty na pomoučený stůl.
- 5Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé. Každou buchtu důkladně ze všech stran pomažeme sádlem. Na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu buchet. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50–60 minut dozlatova.
- 6V rendlíku rozehřejeme zbylé máslo s tuzemákem, a jakmile pekáč vyndáme z trouby, ještě horké buchty jím pomažeme. Na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.
INSTRUCTIONS FOR POPPY SEED FILLING
- 1V rendlíku smícháme všechny suroviny, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a za častého míchání vaříme, dokud náplň nezhoustne. Hotovou náplň necháme vychladnout.
INSTRUCTIONS FOR QUARK FILLING
- 1Tvaroh rozmícháme dohladka se žloutky, cukrem a scezenými rozinkami.
INSTRUCTIONS FOR PLUM FILLING
- 1Povidla rozmícháme dohladka s tuzemákem.
Tip
Kynuté těsto chce trochu cviku, ale zvládnout ho může každý. Je třeba ho skutečně důkladně propracovat – vařečkou ho musíte jakoby nadlehčit, aby se do něj dostal vzduch. Těsto se po chvilce samo začne odlepovat od stěn mísy. Hotové je, když je krásně hladké a nelepí se.
Upečené buchty poznáte podle toho, že se od sebe krásně oddělují. Samy se vysypou, když pekáč překlopíte na vál.
Nejlepší tvaroh do buchet je balený v alobalu; ve vaničkách bývá poměrně řídký.
Buchty se kvůli řídkému, méně kvalitnímu tvarohu během pečení trhají.
Buchty důkladně uzavřete, náplň nesmí nikde ani prosvítat, jinak by při pečení vytekla ven. A každou důkladně pomažte rozpuštěným sádlem ze všech stran – jen tak se po upečení neslepí a budou vláčné.
Pro úspěch buchet jsou důležité tři věci: správně vypracované těsto, dobře uzavřené buchty a důkladné promazání tukem. Místo sádla můžete použít i máslo.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef