4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 1 kg vepřové krkovice
- 300 g oloupané mrkve
- 300 g oloupaného celeru
- 240 g oloupané cibule
- 2 palice česneku
- 1 l plnotučného mléka
- 6 lžic rostlinného oleje
- 1 lžička cukru krupice
- 5 větviček rozmarýnu dlouhých 10 cm
- 6 snítek tymiánu
- 5 bobkových listů
- 10 g pomerančové kůry
- čerstvě mletý pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH WINE
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
- 2Maso za všech stran důkladně osolíme a opepříme. Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky silné 0,5 cm. Z palic česneku sloupneme pouze první, vrchní tenkou slupku a podélně je rozřízneme na poloviny.
- 3V pánvi na vysokém ohni rozehřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Vyndáme ho a dáme do kastrolu.
- 4Stáhneme oheň na polovinu, do pánve položíme rozpůlené palice česneku řeznou stranou dolů a opečeme je dozlatova. Poté je přidáme do kastrolu k masu.
- 5Do pánve přidáme nakrájenou mrkev a celer a za občasného míchání restujeme 5 minut dozlatova.
- 6Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání restujeme další 3 minuty. Přidáme cukr, bylinky a mléko a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání seškrábneme plochou vařečkou ze dna pánve vzniklý nápek. Ten se po chvíli v mléce rozpustí. Celý obsah pánve vlijeme do kastrolu k masu a přidáme pomerančovou kůru.
- 7Kastrol přiklopíme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 2,5 hodiny doměkka. Před krájením necháme maso před 10 minut odpočinout.
Tip
Na přípravu budete ještě potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby. Nemáte-li kastrol vhodný pro pečení v troubě, použijte pekáč a důkladně ho překryjte alobalem.
Oranžovou část pomerančové kůry seříznete pomocí škrabky na brambory. Použijte pouze oranžovou část kůry. Bílá je hořká.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef