4-6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR DOUGH
- 1 kg brambor, varný typ B nebo C
- 350 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
INGREDIENTS FOR COMPLETION
- 3 lžíce sádla
- 5 lžic mletého máku
- 5 lžic moučkového cukru
PAIRING DISHES WITH COFFEE
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR DOUGH
- 1Brambory oloupeme, opláchneme studenou vodou, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a zalijeme 500 ml studené vody. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme doměkka.
- 2Když jsou brambory téměř měkké, slijeme zhruba polovinu vody. Zbývající vodu necháme v hrnci s bramborami. Ještě horké brambory co nejrychleji rozmačkáme šťouchadlem.
- 3Obrácenou vařečkou uděláme do brambor důlky až ke dnu hrnce, vše zasypeme hrubou moukou a přiklopíme pokličkou. Mouka se pomocí těchto důlků (komínků) lépe propáří. Přikrytý hrnec necháme stát na teplém místě alespoň 10–12 minut. Propářenou mouku s bramborami ještě jednou důkladně promačkáme šťouchadlem a vařečkou vymícháme dohladka.
COMPLETION
- 1Lžící namočenou v teplém sádle z těsta vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, který jsme smíchali s moučkovým cukrem. Nakonec je omastíme teplým sádlem.
Tip
Vody na vaření brambor dejte jen tolik, aby byly sotva ponořené. Ne více.
Kastrol můžete pro lepší propáření přikrýt čistou utěrkou a teprve pak přiklopit pokličkou. Unikne tak méně páry.
Škubánky můžete posypat třeba i strouhaným tvarohem a omastit máslem.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef