Cart

4-6 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 4 lilky po 200 g
  • 80 g lískových ořechů
  • 70 g oloupané cibule
  • 20 g oloupaného česneku
  • 70 g oloupaných brambor  (varný typ B)
  • 100 ml olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • 4–6 lžiček bílého jogurtu řeckého typu
  • pepř
  • sůl

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 2Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Poté ji nakrájíme nahrubo.
  • 3Teplotu v troubě snížíme na 160 °C, vložíme do ní lískové ořechy a pečeme je 15 minut. Poté je necháme vychladnout a nakrájíme je rovněž nahrubo.
  • 4Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek a brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přidáme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
  • 6Přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Polévku případně dochutíme solí.
  • 7Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, posypeme nakrájenou petrželí a lískovými ořechy a doplníme lžičkou bílého jogurtu.
Tip
Pro přípravu polévky budete potřebovat mixér. Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Polévka bude mít výraznější chuť.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS