5 KUSŮDo hodinkyNew
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA COOKIES
- 160 g hladké mouky
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 60 g melasy
- 1 žloutek
- 1 PL medu
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého hřebíčku
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 ČL jedlé sody
- špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 90 g žervé
- 50 g krupicového cukru
- ½ ČL vanilkové esence
POSYP
- 100 g krupicového cukru
- 1 PL mleté skořice
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP NA COOKIES
- 1Do mísy od kuchyňského robotu dejte změklé máslo a cukr. Vyšlehejte do nadýchané světlé peny. Poté přidejte do mísy, žloutek, melasu a med a znovu krém prošlehejte, aby se vše dokonale propojilo.
- 2Mouku smíchejte se sodou, hřebíčkem, zázvorem, muškátovým oříškem a solí. Přisypte do máslového krému a zapněte robot na pár sekund aby se vše spojilo. Těsto nemíchejte příliš dlouho, aby se z mouky nezačal uvolňovat lepek. Pro sušenky cookies to není úplně vhodné, výsledná textura by byla spíše koláčová než sušenková.
- 3Připravte si zmrzlé kopečky žervé krému. Do dlaně si odeberte jednu vrchovatou lžíci těsta a lehce ho rozplácněte. Do středu dejte zmrzlý krém a zabalte kouli tak, abyste schovali krém. Je potřebné aby byl krém zcela zabalený, jinak by během pečení mohl vytéct. Tímto způsobem připravte všechny koule, obalte je ve směsi cukru a skořice a dejte je zcela zamrazit do mrazáku. V mrazáku vydrží několik týdnů, proto je můžete připravit dlouho dopředu a péct kdy budete potřebovat.
- 4V den pečení rozehřejte troubu na 180 °C. Z mrazáku vyberte zmrzlé cookies koule a rozložte je na plech s pečícím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup aby měli prostor se roztéct.
- 5Cookies pečte je v troubě asi 12-14 minut. Poté je z trouby vytáhněte a nechte na plechu vychladnout aby se zpevnily.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Do mísy dejte žervé, cukr a vanilku a šlehačem nebo mixérem šlehejte zhruba 2-4 minuty na nejvyšší rychlost. Poté krém lžící rozdělte na 5 stejných kopečků, které dejte na plech s pečícím papírem dejte zmrznout do mrazáku.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!