Cart

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 5 větších syrových brambor varného typu A (5× cca 150 g)
  • 60 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření (12 % tuku)
  • Sůl
  • Pepř

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Papír na pečení

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dále si připravte 2 pánve vhodné do trouby – jednu vyšší, o průměru cca 25 cm, a jednu o něco menší, běžné výšky, o průměru cca 20 cm.
  • 2 Následně dejte předehřívat troubu na 170 °C a vezměte si menší rendlík. Do rendlíku dejte máslo a rozpusťte ho na mírném ohřevu (potrvá to 2–3 minuty). Rozpuštěné máslo přelijte do větší mísy. Poté oloupejte česnek, prolisujte ho do mísy k máslu, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a promíchejte. Následně do mísy přidejte nakrájené brambory a opět promíchejte. Takto ochucené brambory naskládejte do větší z připravených pánví, přilijte k nim smetanu, povrch směsi zakryjte pečicím papírem a navrch položte menší z pánví, aby brambory byly zatížené. Do vrchní pánve můžete nasypat sušený hrách, aby byla ještě těžší.
  • 3Připravené pánve s bramborami vložte do vyhřáté trouby a pečte 60–65 minut při 165–170 °C. Po této době z brambor sundejte vrchní pánev a sloupněte pečicí papír, teplotu v troubě zvyšte na 215–220 °C a pečte dalších 20–25 minut, dokud brambory na povrchu nezezlátnou.
  • 4Upečené brambory vyndejte z trouby, znovu je zakryjte pečicím papírem a znovu je zatižte menší pánví. Poté je přemístěte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
  • 5 Až budete chtít brambory podávat, předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si pečicím papírem plech. Vychlazenou bramborovou směs vyndejte z lednice, nakrájejte ji na 4 porce, ty dejte na vyložený plech a zahřívejte v troubě 5–7 minut při 180–185 °C. Po ohřátí brambory ihned podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE