12 KUSŮDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA KOBLIHY
- 500 g celozrnné špaldové mouky hladké (+ 40 g na pomoučení pracovní plochy)
- 70 g másla
- 300 ml polotučného mléka
- 1 vejce velikosti M
- 90 g třtinového cukru krystal
- 35 g čerstvého droždí
SUROVINY NA DŽEM
- 350 g mražených jahod
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 lžíce chia semínek
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Připravte si menší rendlík, dejte do něj máslo a zahřívejte ho 1–2 minuty na mírném plameni, aby se rozpustilo. Poté do rendlíku přilijte mléko a vzniklou směs zahřejte na mírném plameni na teplotu mírně teplejší, než je pokojová. Zahřátou směs přelijte z rendlíku do větší mísy, přidejte do ní třtinový cukr a droždí, mísu postavte do teplé místnosti a nechte 5–10 minut odležet, aby vzešel kvásek.
- 2Jakmile vzejde kvásek, přidejte do mísy 500 g špaldové mouky a vejce a celou směs hněťte 5–10 minut, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepuje od okrajů mísy. Poté mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 30–60 minut kynout při pokojové teplotě.
- 3Až těsto vykyne, vyložte si pečicím papírem plech a pomoučete si pracovní plochu trochou špaldové mouky. Na pomoučenou plochu vyklopte těsto a jeho vršek rovněž pomoučete. Poté těsto válečkem vyválejte na plát o tloušťce cca 4 cm a skleničkou (nebo kulatou formičkou) z něj vykrájejte celkem 12 koleček, která pokládejte na vyložený plech. Zde nechte kolečka ještě 10 minut kynout.
- 4Mezitím dejte předehřívat troubu na 180 °C.
- 5Po 10 minutách kynutí dejte na 6 ze 12 koleček těsta po 1 lžičce jahodového chia džemu, džem vždy přiklopte jedním ze suchých koleček a okraje vrchního a spodního kolečka k sobě stlačte prsty. Plech s připravenými koblížky dejte do vyhřáté trouby a pečte 15–18 minut při 170–180 °C.
- 6Upečené koblížky vyndejte z trouby a podávejte.
- 7Na jahodový chia džem si připravte 350 g mražených jahod, 2 lžíce medu, 2 lžičky citronové šťávy a 3 lžíce chia semínek. Jahody vložte do menšího rendlíku a zahřívejte je 5–8 minut na středním plameni, dokud se nerozvaří a nepustí vodu. Poté rendlík s jahodami odstavte, přidejte do něj med, citronovou šťávu a chia semínka, promíchejte a vzniklou směs dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Poté již můžete džem použít podle potřeby.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová