6 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 300 g bílých fazolí v suchém stavu
- 400 g hovězího masa na guláš (např. kližky)
- 2 střední žluté cibule (2× cca 70 g)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžičky mletého římského kmínu (můžete vynechat)
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 4 bobkové listy
- Sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Fazole zalijte vodou a nechte alespoň 8 hodin máčet (nejlépe přes noc).
- 2 Po uvedené době vodu z fazolí slijte a fazole dobře propláchněte pod proudem studené vody. Následně nakrájejte hovězí maso na malé kousky (max. 2 cm × 2 cm), cibule oloupejte a nakrájejte najemno a česnek oloupejte a prolisujte.
- 3Nyní si vezměte větší hrnec a na silném plameni v něm rozehřejte 2 lžíce oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájené hovězí maso, osolte a opékejte na silném plameni 8–10 minut, aby se maso zatáhlo. Následně maso z hrnce vyndejte. Pokud během opékání pustilo hodně vody, zahřívejte obsah hrnce, dokud se voda nevypaří. Poté do hrnce vložte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty na středním až silném plameni. Následně přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku a mletý římský kmín a vše opékejte dalších 60–90 sekund. Poté přidejte krájená rajčata z plechovky, 800 ml vody, bobkové listy, opečené maso a scezené fazole a celý obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 60–70 minut.
- 4Po této době zkontrolujte, jestli jsou fazole i maso měkké. Pokud ne, vařte směs dalších 25–30 minut na mírném plameni.
- 5Jakmile fazole i maso změknou, sundejte z hrnce pokličku, zvyšte plamen na střední stupeň a zahřívejte dalších 8–10 minut, dokud směs mírně nezhoustne.
- 6Následně z hrnce vyndejte bobkové listy a uvařenou směs dochuťte solí. Poté ji rozdělte do 6 talířů a podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.