5 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 1 menší cuketa (cca 150 g)
- 100 g eidamu (30 % tuku v sušině)
- 2 hrsti čerstvé pažitky (cca 10 g)
- 250 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vejce velikosti M
- 250 ml podmáslí
- 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- Sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Troubu dejte předehřívat na 180 °C a nachystejte si formu na chléb nebo biskupský chlebíček (7 cm × 15 cm), kterou vyložte pečicím papírem.
- 2Cuketu omyjte a nastrouhejte najemno do misky. Poté ji osolte a dejte na 5–10 minut stranou, aby pustila přebytečnou vodu. Mezitím si najemno nastrouhejte eidam a najemno nakrájejte pažitku. Po uvedené době z cukety důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- 3Nyní si připravte větší mísu a smíchejte v ní špaldovou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Následně si ve vyšší nádobě vyšlehejte 1 vejce s 250 ml podmáslí a 1 lžící oleje a vzniklou směs nalijte do mísy s moučnou směsí. Obsah mísy promíchejte a vypracujte hladké těsto, do kterého přidejte vymačkanou cuketu, nastrouhaný eidam a nakrájenou pažitku. Vše opatrně smíchejte, vzniklou směs nalijte do vyložené pečicí formy, tu vložte do trouby a pečte 45–50 minut při 175–180 °C.
- 4Po upečení chléb vyjměte z formy a nechte alespoň 30 minut chladnout při pokojové teplotě. Následně chléb nakrájejte na 10 plátků a podávejte (1 porce sestává ze 2 plátků).
- 5Chléb skladujte v lednici, kde vám vydrží 5–6 dní.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.