Cart

4 ServingsDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR BALLS

  • 250 g mleté hovězí plece
  • 250 g mletého vepřového bůčku
  • 100 g střídky toustového chleba
  • 200 ml smetany (min. 30%)
  • 130 g oloupané cibule
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 kávová lžička bílého pepře
  • 1 kávová lžička mletého nového koření
  • 1 vejce
  • rostlinný olej na smažení

INGREDIENTS FOR SAUCE

  • 350 ml smetany (min. 30%)
  • 1/2 kávové lžičky maizeny
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
  • sůl

INGREDIENTS FOR COMPLETION

  • 4 lžíce brusinkové marmelády
  • 10 lístků plocholisté petržele

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS FOR BALLS

  • 1Střídku chleba rozdrobíme do misky a zalijeme smetanou.
  • 2Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme 2 minuty zesklovatět.
  • 3V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, nové koření, vejce, cibuli včetně másla, ve kterém se cibule restovala, a namočenou chlebovou střídku. Vymícháme hladkou směs, kterou dáme na 2 hodiny proležet do lednice.
  • 4Troubu rozehřejeme na 60 ºC.
  • 5Z masové směsi vytvarujeme kuličky, které rukou lehce zmáčkneme.
  • 6V menší pánvi necháme na středním ohni rozpálit centimetrovou vrstvu oleje. Vložíme masové kuličky a osmažíme je z obou stran dozlatova.
  • 7Osmažené kuličky položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem a dáme je do rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé, než osmažíme zbylé kuličky.

INSTRUCTIONS FOR SAUCE

  • 1Ve smetaně rozmícháme maizenu.
  • 2V rendlíku na středním ohni svaříme vývar na objem 100 ml. Jakmile se vývar začne vařit, přidáme pepř.
  • 3Do svařeného vývaru přilijeme smetanu s maizenou. Jakmile se směs začne znovu vařit, omáčku zamícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 2 minuty. Osolíme dle chuti.

INSTRUCTIONS FOR COMPLETION

  • 1Na talíř nalijeme omáčku, na ni položíme masové kuličky a doprostřed dáme porci brusinkové marmelády.
  • 2Plocholistou petržel nakrájíme najemno a posypeme s ní masové kuličky.
Tip
Maizena je kukuřičný škrob. Masová směs je relativně řídká, proto může být chlazená v lednici i déle. Kuličky se podávají tradičně s bramborovou kaší a brusinkami, ale i s vařenými bramborami a smetanovou omáčkou.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR BALLS

INGREDIENTS FOR SAUCE

INGREDIENTS FOR COMPLETION

PAIRING DISHES WITH WINE