4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR BALLS
- 250 g mleté hovězí plece
- 250 g mletého vepřového bůčku
- 100 g střídky toustového chleba
- 200 ml smetany (min. 30%)
- 130 g oloupané cibule
- 40 g másla
- 1 lžička soli
- 1 kávová lžička bílého pepře
- 1 kávová lžička mletého nového koření
- 1 vejce
- rostlinný olej na smažení
INGREDIENTS FOR SAUCE
- 350 ml smetany (min. 30%)
- 1/2 kávové lžičky maizeny
- 400 ml hovězího vývaru
- 1/2 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
- sůl
INGREDIENTS FOR COMPLETION
- 4 lžíce brusinkové marmelády
- 10 lístků plocholisté petržele
PAIRING DISHES WITH WINE
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR BALLS
- 1Střídku chleba rozdrobíme do misky a zalijeme smetanou.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme 2 minuty zesklovatět.
- 3V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, nové koření, vejce, cibuli včetně másla, ve kterém se cibule restovala, a namočenou chlebovou střídku. Vymícháme hladkou směs, kterou dáme na 2 hodiny proležet do lednice.
- 4Troubu rozehřejeme na 60 ºC.
- 5Z masové směsi vytvarujeme kuličky, které rukou lehce zmáčkneme.
- 6V menší pánvi necháme na středním ohni rozpálit centimetrovou vrstvu oleje. Vložíme masové kuličky a osmažíme je z obou stran dozlatova.
- 7Osmažené kuličky položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem a dáme je do rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé, než osmažíme zbylé kuličky.
INSTRUCTIONS FOR SAUCE
- 1Ve smetaně rozmícháme maizenu.
- 2V rendlíku na středním ohni svaříme vývar na objem 100 ml. Jakmile se vývar začne vařit, přidáme pepř.
- 3Do svařeného vývaru přilijeme smetanu s maizenou. Jakmile se směs začne znovu vařit, omáčku zamícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 2 minuty. Osolíme dle chuti.
INSTRUCTIONS FOR COMPLETION
- 1Na talíř nalijeme omáčku, na ni položíme masové kuličky a doprostřed dáme porci brusinkové marmelády.
- 2Plocholistou petržel nakrájíme najemno a posypeme s ní masové kuličky.
Tip
Maizena je kukuřičný škrob.
Masová směs je relativně řídká, proto může být chlazená v lednici i déle.
Kuličky se podávají tradičně s bramborovou kaší a brusinkami, ale i s vařenými bramborami a smetanovou omáčkou.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef