2 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 4 plátky filetů z lososa (4× 200 g)
- 1 lžíce másla
- 400 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného najemno)
- 1 střední žlutá cibule (cca 90 g)
- 6 stroužků česneku
- Šťáva z1⁄2 většího citronu
- 6 lžic čerstvé petrželové natě (nakrájené najemno)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- Sůl
- Pepř
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Nejprve lososa osušte papírovou utěrkou a dochuťte mletou paprikou, solí a pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- 2V pánvi s hlubším dnem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a na středním až vysokém plameni pečte okořeněné lososové filety 2–3 minuty z každé strany (dozlatova).
- 3Po opečení filety z pánve vyjměte, plamen snižte na mírný, do pánve přidejte 1 lžíci másla a nechte rozpustit. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte na mírném až středním plameni 4–5 minut. Poté přidejte nahrubo nakrájený česnek a opékejte 1–2 minuty na mírném až středním plameni.
- 4Následně zvyšte plamen na střední až vysoký, přilijte 100 ml bílého vína a nechte 3–4 minuty redukovat. Jakmile se množství vína zredukuje zhruba na polovinu, odstavte pánev z plamene, přidejte najemno nastrouhaný parmazán a za stálého míchání jej nechte rozpustit (cca 30 vteřin). Obsah pánve nechte 5–6 minut vychladnout.
- 5Po vychladnutí do pánve přilijte 400 ml smetany na vaření a přidejte najemno nakrájenou petrželovou nať. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec do pánve vraťte opečené filety a vše provařte na středním plameni ještě 1–2 minuty.
- 6Hotového lososa ve smetanové omáčce rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.