Cart

14 KUSŮDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY NA TĚSTO

  • 340 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 80 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 18 g čerstvého droždí

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 vrchovaté lžičky skořice
  • 60 g vlašských ořechů

SUROVINY NA DOZDOBENÍ

  • 1 vejce na potření
  • 14 ks slaných tyčinek
  • 1 bílek
  • 160 g moučkového cukru
  • Čokoláda na vaření

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Papír na pečení
  • Potravinářská fólie

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Jako první si navážíme všechny suroviny. Budeme totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu.
  • 2Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka (Je dobré, aby tekutina byla vlažná, ne teplá. Teplé mléko by mohlo zahubit kvasnice a kvásek by pak nevzešel. Příliš studené může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.). Dále přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v mléce rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Takto necháme kvásek 15 minut vzejít.
  • 3Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Mouku prosejeme do velké misky a pak ji promícháme se zbylým cukrem. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme zbylé mléko, vyklepneme vejce a přemístíme vykynutý kvásek. Na okraj mouky přidáme na menší kousky nakrájené máslo. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto. To necháme v míse přikryté potravinovou folií nebo utěrkou 1 hodinu kynout (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • 4Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  • 5Nyní si připravíme náplň. Do větší misky vložíme na kousky nakrájené změklé máslo, přisypeme cukr a skořici a vše dobře promícháme v nadýchaný krém. Ořechy nameleme najemno.
  • 6Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (¼ a ¾). Větší část vyválíme na čtverec o rozměru zhruba 30 x 30 cm a poté jej potřeme náplní tak, aby horní kraj v šířce cca 3 cm zůstal čistý. Následně těsto srolujeme zespoda nahoru a za pomoci nitě naporcujeme na 2,5 cm tlusté dílky. Takto naporcované šnečí ulity vyskládáme na připravený plech.
  • 7Zbylé těsto, které jsme si na začátku odložili stranou, rozdělíme na 14 dílů. Každý z nich vyválíme na 10 cm dlouhý váleček, a ten položíme kolem ulity tak, aby tvořil tělo šneka. Připravené šneky necháme na plechu 15 minut kynout a pak je potřeme rozkvedlaným vejcem.
  • 8Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • 9Když jsou šneci vykynutí, potřeme je rozkvedlaným vajíčkem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova 10 – 12 minut. Hotové šnečky necháme vychladnout.
  • 10Na oči šnečka si připravte cukrovou polevu na perníčky vyšleháním 1 bílku spolu se 160 g moučkového cukru. Když je poleva hezky lesklá a pevná, přendejte ji do sáčku s malou dírkou, a poté ji nastříkejte na pečicí papír tak, abyste získali cca 1 cm velká očička, těm následně dodělejte za pomoci čokolády či tmavé cukrové polevy zorničky a nechte při pokojové teplotě do druhého dne zaschnout. Zbytek cukrové polevy pak nechejte v sáčku v lednici do druhého dne, bude se Vám hodit na přilepení očiček.
  • 11Slané tyčky očistíme od soli a každou z nich přepůlíme. Každému šnečkovi do hlavičky zapíchneme dvě tyčinky a na vršek jim za pomoci cukrové polevy přilepíme připravená očička. Vše necháme zatuhnout a poté můžeme konzumovat.
Tip
Tento motiv můžete využít i na slanou variantu šneků. Kynuté těsto připravte s menším množstvím cukru (postačí 10 g) a naplňte jej špenátovou či sýrovou nádivkou. Šneky můžete také naplnit stejně, jako byste připravovali pizzu.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA NÁPLŇ

SUROVINY NA DOZDOBENÍ

JEŠTĚ POTŘEBUJETE