1 CHLEBÍČEKDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA CHLEBÍČEK
- 150 g hladké mouky
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 20 g kakaa holandského typu + cca 3 lžíce kakaa na vysypání formy
- 220 g medu
- 200 g másla pokojové teploty + máslo na vymazání formy
- 3 lžíce rumu
- 100 g podmáslí nebo kefíru pokojové teploty
- 4 vejce pokojové teploty
- 200 g najemno nastrouhané fialové mrkve (zbavené případného přebytku vody)
- 3 hrsti směsi ořechů (vlašské, lískové, mandle, kokos apod.)
- 100 g nasekané hořké nebo mléčné čokolády
SUROVINY NA POTŘENÍ CHLEBÍČKU
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
SUROVINY NA CITRONOVOU POLEVU
- 250 g moučkového cukru
- 50 g citronové šťávy
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Troubu předehřejeme na 180˚C (spodní a horní ohřev). Připravte si formu na biskupský chlebíček a vymažte ji máslem a vysypejte kakaem.
- 2Nejprve smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, kakao a citronovou kůru. V hluboké míse prošlehejte do světlé nadýchané konzistence máslo s medem. Po jednom zašlehejte vajíčka. Do směsi střídavě vmíchejte po částech sypkou směs a podmáslí (začněte moukou a skončete moukou). Vmíchejte rum a nakonec stěrkou mrkev, nasekané ořechy (doporučuji nahrubo nasekat v chopperu) a čokoládu.
- 3Těsto dejte do připravené vysypané formy a pečte cca 50 – 60 minut na střední příčce trouby. Zkontrolujte chlebíček po cca 40 minutách – povrch by měl být už pevný, ale jemným dotykem povrchu bude patrné, že vnitřek chlebíčku je ještě neupečený. Proti případnému přílišnému přepečení povrchu přikryjte případně alobalem. Kontrolujte špejlovým testem (pokud zapíchnete špejli doprostřed plechu, musíte ji vytáhnout suchou nebo max. s drobečky, nikoli od ještě nedopečeného vlhkého těsta).
- 4Po upečení potřete povrch chlebíčku směsí másla, cukru a rumu. Nechte 15 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku (dnem vzhůru) a nechte zcela vychladnout.
- 5Na polevu smíchejte cukr a citronovou šťávu a polijte chlebíček.
Tip
Nebojte se použít místo fialové třeba žlutou mrkev. Dozdobit můžete sušenými květy nebo ořechy.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!