20 KUSŮDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 20 g třtinového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml polotučného mléka (vlažného)
- 500 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 1 žloutek
- 20 g mandlových plátků
- 20 g rozinek
- ½ lžičky soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
- Xylitol
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Do většího hrnku rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, přidejte třtinový cukr a vše promíchejte. Hrníček přiklopte a dejte na teplé místo alespoň na 10 minut, aby vzešel kvásek.
- 2Mezitím do zadělávací mísy prosejte špaldovou mouku a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a hnětacím nástavcem připravte hladké těsto (hotové těsto se bude odlepovat od stěny nádoby). Vzniklé těsto přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na 1 hodinu.
- 3Zhruba 20 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 185 °C a vystelte plech pečicím papírem.
- 4Posypte si vál trochou mouky. Z vykynutého těsta si na pomoučeném vále připravte jidáše – stačí oddělit kus těsta, vyválet váleček a splétat libovolné tvary.
- 5V misce si rozšlehejte žloutek a jidáše jím potřete. Poté jidáše posypte mandlovými plátky a rozinkami a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem.
- 6Jidáše pečte v předehřáté troubě při 175–185 °C 15–20 minut.
- 7Hotové jidáše nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.
Tip
Jidáše před podáváním posypte xylitolem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Barbora Lundgren.