1 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 15 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 10 g holandského kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička kokosového oleje (rozpuštěného)
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 vaječné bílky (pokojové teploty)
- 25 g hořké čokolády (min. 80%)
- Sůl
SUROVINY NA DOZDOBENÍ
- Zakysaná smetana
- Lesní ovoce
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Do misky prosejte špaldovou mouku, kakao a kypřicí prášek a misku dejte zatím stranou. Následně si vezměte tepluvzdorný hrnek, vymažte ho rozpuštěným kokosovým olejem a vysypejte třtinovým cukrem.
- 3Nyní si ve vodní lázni* rozpusťte hořkou čokoládu a poté ji nechte alespoň 5 minut chladnout.
- 4Mezitím si připravte sníh z bílků: bílky dejte do vyšší nádoby na šlehání, přidejte špetku soli a pomocí ručního šlehače z bílků vyšlehejte tuhý sníh – dostatečně vyšlehaný bude tehdy, když po vytažení metličky zůstane ve sněhu stát špička, jejíž konec se neohýbá dolů. Hotový sníh přemístěte do mísy.
- 5Až bude mít čokoláda teplotu tak akorát (což si můžete ověřit tím, že když do čokolády namočíte prst, nespálíte se), opatrně ji zapracujte do sněhu v míse – nejlépe pomocí silikonové stěrky. Až vytvoříte jednobarevnou, kompaktní a nadýchanou směs, přisypte do mísy směs mouky, kakaa a kypřicího prášku a vše znovu opatrně promíchejte. Výsledné těsto přemístěte do vymazaného a cukrem vysypaného hrnku, okraje hrnku otřete prstem, hrnek vložte do předehřáté trouby a pečte přesně 18 minut při 180 °C.
- 6*Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte trochu vody (jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit nad horkou párou.
Tip
Hotové suflé můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo s rozvarem z lesního ovoce.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.