10 KUSŮDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 300 g listového těsta
- 180 g sýru Gouda bloček
- 150 g šunky
- 10 oliv
- Kousek mrkve
- Řasa Nori na klobouk
SUROVINY NA OMÁČKU
- 250 ml passaty
- 1 velký stroužek česneku
- 1 vrchovatá lžička sušeného oregana
- Sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Nejprve si připravíme omáčku. Do menšího rendlíku nalijeme passatu, prolisujeme stroužek česneku, přisypeme oregano a dle chuti sůl. Vše promícháme a dáme vařit. Omáčku za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut do zhoustnutí. Poté ji necháme vychladnout.
- 2Listové těsto vyválíme na delší šál zhruba 2 mm silně. Pak jej položíme tak, aby bylo delší stranou k nám. Následně jej potřeme omáčkou po celé ploše, jen horní kraj necháme zhruba 2 cm nepotřený. Tam, kde máme těsto natřené naskládáme šunku a od spodu nahoru těsto srolujeme.
- 3Plech vyložíme pečicím papírem a troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- 4Vzniklý váleček nakrájíme na 1 cm silné pizzetky. Ty po třech narovnáme na plech, aby tvořily sněhuláky. Každého sněhuláka napíchneme na špejli, aby se po upečení dětem dobře držel.
- 5Sýr nastrouháme najemno a nasypeme jej na tělo sněhuláka (Snažíme se o to aby byl sýr pouze na kolečkách).
- 6Olivy nakrájíme na malé kostičky. Mrkev na trojúhelníčky. Z oliv připravíme sněhulákovy knoflíky, oči, pusu a z mrkve nos.
- 7Sněhuláky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je v ní 10 – 15 minut.
- 8Hotovým sněhulákům připravíme z řasy Nory klobouk a můžeme podávat.
Tip
Ze zbylého listového těsta můžete vykrájet zábavné tvary (například hvězdičky), potřít je
rozšlehaným vajíčkem a posypat je sezamovými semínky a pak je ve vyhřáté troubě upéct na
180 °C dozlatova.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.