10 glasses of 750 mlDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR INFUSION
- 150 g cukru krupice
- 500 ml octa
- 25 tablet sacharinu
- 1 lžička soli
INGREDIENTS
- 3 kg malých okurek nakládaček
- 5 oloupaných středních mrkví
- 1 oloupaný křen
- 2 oloupané cibule
- 10–15 ks koprového okvětí
- 10–15 bobkových listů
- 20 kuliček nového koření
- 5 lžiček hořčičného semínka
- 5 lžiček celého černého pepře
- 30 ks hřebíčku
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Zavařovací sklenice
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS FOR INFUSION
- 12 litry vody zahřejeme na 70–80 °C a nasypeme do ní sůl, cukr, sacharin a přilijeme ocet. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Poté odstavíme z ohně.
INSTRUCTIONS
- 1Okurky pečlivě omyjeme a dle potřeby očistíme kartáčkem. Mrkev a křen nakrájíme na kolečka. Větší kolečka ještě přepůlíme. Cibuli přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.
- 2Na dno sklenic vložíme vždy 5 koleček mrkve, 1–2 kolečka křenu, trochu cibule, dle velikosti 1–2 okvětí kopru, ½ lžičky hořčičného semínka, 2 kuličky nového koření, ½ lžičky celého pepře, dle velikosti 1–2 bobkové listy a 3 ks hřebíčku. Poté do sklenic pečlivě naskládáme okurky.
- 3Okurky zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou. Zahřejeme na 80 °C a při této teplotě udržujeme 7 minut. Poté sklenice vyjmeme a ihned obrátíme na víčko. Po vychladnutí sklenice otočíme a uskladníme.
Tip
Do láku můžete přidat celou skořici nebo celý zelený pepř.
Menší okurky jsou chutnější.
Okurky v neotevřené sklenici vydrží 2 roky.
Pro větší přehled sklenice označte datem výroby.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef