Cart

3 LITERSDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg kuřecích skeletů
  • 500 g kuřecích krků bez kůže
  • 500 g kuřecích křídel
  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g bílé části pórku
  • 130 g oloupané cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 1 stonek plocholisté petržele
  • 3 snítky tymiánu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 kávová lžička soli

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 2Ze skeletů odstraníme kůži a dáme ji stranou. Skelety nasekáme na menší kusy a vyskládáme je na plech. Vložíme do trouby a pečeme dohněda.
  • 3Mrkev, celer a pórek nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
  • 4Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a vložíme je do velkého hrnce spolu s kůžemi a opečenými skelety. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo potopené, a přivedeme k varu. Stáhneme pěnu, která se utvoří na povrchu. Přidáme pepř, sůl, nové koření, tymián a bobkový list. Stáhneme oheň na minimum a vaříme 75 minut.
  • 5Přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek a plocholistou petržel. Na středním ohni přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, sebereme vzniklou pěnu a vaříme 45 minut.
  • 6Hotový vývar přecedíme přes jemné síto a případně svaříme na objem cca 3 litrů. Jakmile vývar vychladne, stáhneme z povrchu tuk a vyhodíme ho.
     
     
Tip
Vývar ihned použijte, případně co nejrychleji vychlaďte v ledové lázni. Po vychlazení stáhněte z vývaru tukový škraloup a vývar uložte do lednice nebo dejte po částech zamrazit. Dobře zmrazený vývar vydrží v mrazáku několik měsíců. Čím jemněji zeleninu nakrájíte, tím více předá vývaru svou barvu a chuť. Kuřecí skelety pečte v troubě, aby vývar získal výraznější chuť. Kůže v troubě nepečte. Vývar by mohl chutnat nahořkle. Budete-li chtít vývar silnější, jednoduše ho část odvařte (zredukujte) v hrnci. Naopak budete-li potřebovat vývar slabší, nakrájejte veškeré ingredience na větší kusy. Dále postupujte stejně. Vývar vařte vždy bez pokličky a NIKDY s vývarem nemíchejte. Zakalil by se a při cezení by zůstalo mnoho chuti v sítku. Můžete vše ještě jednou zalít studenou vodou, přivést k mírnému varu jako u prvního vývaru a vařit další 2 hodiny. Získáte tak druhý vývar. I když již nebude tak výrazný jako první vývar, do omáček se bude hodit. Abyste mohli používat vývar jako neutrální surovinu pro mnoho pokrmů, nesmíte ho téměř solit. Ta nejmenší zarovnaná kávová lžička na celé množství vývaru bohatě stačí. Dosolte raději výsledný pokrm, jehož součástí vývar je.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS