Cart

5 PORCÍDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 1 celé kuře (1,3 kg)
  • 2 pomeranče
  • 250 ml 100% pomerančové šťávy
  • 100 ml vody
  • 20 g másla (nakrájeného na kostky)
  • 3 lžíce medu
  • 2 snítky čerstvé šalvěje (lze nahradit 1–2 lžičky sušené)
  • Sůl
  • Pepř

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Alobal

PŘÍLOHA

  • Brambory

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a připravte si pekáč (25 cm × 35 cm) a alobal.
  • 2Do pekáče nalijte 100 ml vody a 250 ml pomerančové šťávy. Přidejte šalvěj, na kostky nakrájené máslo a 3 lžíce medu. Kůru obou pomerančů nastrouhejte najemno a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Jeden pomeranč bez kůry nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm a přidejte jej do pekáče.
  • 3Kuře omyjte, osušte, osolte, opepřete a dejte do pekáče. Celý pekáč pečlivě přikryjte alobalem. Pekáč následně vložte na 60–65 minut do trouby předehřáté na 180–185 °C.
  • 4Po uplynutí doby zvyšte teplotu v troubě na 195–200 °C, z pekáče sundejte alobal a kuře nechte ještě 45–50 minut dopéct. Během pečení kuře průběžně polévejte vzniklou šťávou z pekáče.
  • 5Jakmile je kuře dopečené, vzniklou šťávu přelijte z pekáče do menšího hrnce a na vysokém plameni zredukujte množství šťávy přibližně na polovinu (potrvá to zhruba 10 minut). Pod zredukovanou šťávou vypněte plamen, pečené kuře polijte a následně podávejte.

TIP

  • 1Čím častěji budete kuře polévat během pečení vzniklou šťávou, tím bude maso po upečení šťavnatější a chutnější. V poslední fázi pečení doporučujeme maso polévat alespoň každých 10 minut.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

PŘÍLOHA