2 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients
- 1 kg slávek
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g oloupané šalotky
- 50 g másla
- 4 stonky plocholisté petržele
- 1 lžíce citronové šťávy a citron na dochucení
- čerstvě mletý pepř
- sůl
PAIRING DISHES WITH WINE
- Nejlepší volbou k mořským plodům jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
MOHLO BY SE HODIT
- Pomůcky na vaření
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Instructions
- 1Slávky očistíme, otevřené vyhodíme. Zavřené vložíme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.
- 2Ze stonků petržele otrháme lístky, najemno je nakrájíme a stonky dáme stranou. Šalotku najemno nakrájíme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme polovinu másla a šalotku na něm zpěníme. Přidáme stonky petržele a zvýšíme oheň na maximum.
- 3Přisypeme omyté mušle a ½ minuty mícháme. Přidáme víno, 2 špetky pepře, přiklopíme pokličkou a necháme dusit 3 minuty.
- 4Odklopíme pokličku, přilijeme 50 ml horké vody, promícháme a necháme přikryté dusit další 2 minuty. Stáhneme z ohně a zavřené slávky vyhodíme. Přidáme citronovou šťávu, případně dochutíme solí. Vmícháme zbylé máslo, nakrájenou petržel a promícháme.
- 5Podáváme s bílým chlebem a skrojkem citronu.
Tip
Čerstvé mušle musí být zavřené, nesmí být vyschlé a měly by být uvařeny do 3 dnů po jejich expedici z místa chovu, nebo v den nákupu, pokud jsou konzumovány syrové. Mušle musí být řádně očištěny kartáčkem a neotevřené kusy po uvaření by měly být vyhozeny.
Pokud je mušle pootevřená, uchopte ji do prstů jedné ruky a prsty druhé ruky do ní zprudka cvrnkněte. Zavře se, pokud je čerstvá nebo živá.
Pokud nekoupíte již očištěné slávky, je nutné z každé rukou odtrhnout řasu, která z lastur většinou kouká ven. Pak teprve slávky namočte do ledové vody. Vodu několikrát vyměňte.
Očištěné slávky nechte několik minut namočené ve studené vodě. Pustí ještě písek, který v sobě mají.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef