1 KOLÁČDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
TĚSTO
- 450 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 20 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce a 2 žloutky
- špetka soli
NÁPLŇ
- 600 g švestek
- 200 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 6 lžic třtinového cukru
- 3 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce povidel
- 2 lžíce rumu
- 2 bílky
- 1 lžička mleté skořice
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Pokud používáme čerstvé kvasnice, musíme nejprve připravit kvásek. Ve 200 ml vlažného mléka si rozmícháme jednu lžíci cukru a nadrobíme do něj kvasnice, přikryjeme utěrkou a necháme 5 minut naskočit.
- 2Všechny ostatní suroviny mezitím dáme do mísy, přilijeme k nim kvásek a ručně pomocí vařečky nebo v robotu uhněteme vláčné a hladké těsto. Těsto v tomto receptu je trochu řidší. Dobře propracované těsto se odlepuje od stěn misky. Misku přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu. Necháme kynout dvě hodiny.
- 3Vykynuté těsto rozprostřeme na hlubší plech 37 x 27 cm vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme opět 30 minut kynout.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Pomletý mák povaříme asi 5 minut s mlékem a cukrem v hrnci. Přimícháme k němu ořechy, skořici a rum. Do prochladlého máku opatrně zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Pokud máte rádi rozinky, můžete je do náplně také přidat.
- 2Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky.
- 3Na těsto rozetřeme makovou náplň, na ni rozložíme švestky řezem nahoru. Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. Ke konci pečení si rozvaříme povidla. Ihned po vytažení upečeného koláče z trouby mašlovačkou potřeme švestky rozvařenými povidly.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.