6 PORCÍDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 500 ml smetany ke šlehání (33%)
- 150 g krupicového cukru
- 10 žloutků (160 ml)
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce tmavého rumu
- Balzamikový krém
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Rozřízneme vanilkový lusk na poloviny a hranou nože z nich vyjmeme semínka.
Postup s pasterovanými žloutky
- 1Žloutky spolu s vanilkou a cukrem šleháme 10 minut při vysoké rychlosti. Vznikne hustá pěna, která během šlehání výrazně zesvětlá. Na závěr do pěny metličkou zamícháme vychlazenou smetanu a rum a připravenou směs nalijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu.
- 2Směs můžeme také nalít do uzavíratelné misky, vložit do mrazničky a každých 30 minut směs prošlehat, dokud nezmrzne.
- 3Zmrzlina je měkká a lze ji podávat ihned po vytažení z mrazničky. Před podáváním ji pokapeme balsamicem.
Postup s nepasterovanými žloutky
- 1Smetanu spolu se semínky vanilky a zbytkem vanilkového lusku přivedeme k varu a 5 minut ji povaříme. Vyjmeme z ní vanilkový lusk.
- 2V kovové nebo skleněné misce šleháme žloutky spolu s cukrem 10 minut při vysoké rychlosti. Vznikne hustá pěna, která během šlehání výrazně zesvětlá. Následně do pěny zašleháme lehce prochladlou smetanu. Misku dáme do vodní lázně a metličkou směs šleháme, dokud nezačne houstnout, ale nesmí projít varem. Pokud máte potravinářský teploměr, tak by teplota směsi měla dosáhnout 85°C.
- 3Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby a necháme ji 12 hodin vychladnout v ledničce, přimícháme do ní rum a směs nalijeme do zmrzlinovače.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.